Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Τουριστικό περίπτερο», ετών 50

Εικόνα του άρθρου «Τουριστικό περίπτερο», ετών 50
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2020, 21:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πάρκο Πυρσινέλλα επέστρεψε στην επικαιρότητα και διεκδικεί την προσοχή μας στο πλαίσιο της πρότασης αξιοποίησής του την οποία έχει θέσει ο Δήμος  Ιωαννιτών σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 30 Απριλίου. 

Μία από τις μεγάλες πληγές του πάρκου, είναι το κεντρικό κτίριο, το οποίο έχει ταυτιστεί στη συνείδηση των Γιαννιωτών ως χώρος εστιατορίου-αναψυκτηρίου και ως ένας τόπος κοινωνικής συνάθροισης. Είναι εξάλλου και το μοναδικό κτίριο στο πάρκο Πυρσινέλλα (ή Γιαννιώτικο Σαλόνι αλλιώς) που έχει ένα αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, έχοντας άμεση σύνδεση με την παραδοσιακή γιαννιώτικη αρχιτεκτονική.

Στην πρότασή του, ο Δήμος Ιωαννιτών επισημαίνει την ανάγκη επισκευής του κτιρίου, το οποίο βρίσκεται σε εγκατάλειψη εδώ και εννιά χρόνια, από τότε που αποχώρησε ο τελευταίος μισθωτής (χωρίς να λείψουν οι δικαστικές διαμάχες) και από τότε που ξεκίνησε η μεγάλη διένεξη μεταξύ Δήμου και Ελληνικού Δημοσίου για την κυριότητα του πάρκου Πυρσινέλλα. Μια διένεξη που έληξε τον Απρίλιο του 2017 με νομοθετική ρύθμιση με την οποία έγινε η παραχώρηση της έκτασης στον Δήμο.

Το κτίριο όπως είναι σήμερα

Στη συνέχεια, βέβαια, προέκυψε άλλο ένα πρόβλημα: ο χαρακτηρισμός της έκτασης ως δάσους κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, με τον Δήμο Ιωαννιτών να καταθέτει ένσταση τον Σεπτέμβριο του 2017.  Η ένσταση εκδικάστηκε τον Ιούλιο του 2019, και η απόφαση εξαίρεσης του πάρκου Πυρσινέλλα από τους δασικούς χάρτες βγήκε μόλις πριν από λίγους μήνες.

Μια ακόμη σοβαρή εκκρεμότητα που απομένει, είναι οι πολεοδομικές ρυθμίσεις. Στην πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών, γίνεται η εξής αναφορά: «Αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπαγωγής των αυθαίρετων κατασκευών και εγκαταστάσεων του πάρκου Πυρσινέλλα στην κείμενη νομοθεσία περί αυθαίρετης δόμησης».

Το «κεφάλαιο» της επαναλειτουργίας του εστιατορίου-αναψυκτηρίου, δεν είναι κάτι που θα κλείσει εύκολα και σύντομα. Καταρχήν, το κτίριο απαιτεί «ολοκληρωτική επισκευή», όπως σημειώνει ο Δήμος. Ενδεικτικά, στην υπό διαβούλευση πρόταση, προτείνονται εργασίες όπως αντικατάσταση θυρών και κουφωμάτων, επισκευή πατωμάτων και οροφών, αποκατάσταση χρωματισμών, υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Προς το παρόν, δεν έχει ανοίξει καν η συζήτηση για τη χρηματοδότηση επισκευής του κτιρίου (ενδεικτικός προϋπολογισμός, πηγή χρηματοδότησης κ.λπ.). Είναι κάτι που στην παρούσα φάση μοιάζει αρκετά μακρινό.

Για την ιστορία, ο σχεδιασμός της διαμόρφωσης του πάρκου Πυρσινέλλα ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60. Το κεντρικό κτίριο (και το συνοδευτικό κτίριο του φύλακα στην είσοδο του πάρκου) ανεγέρθηκε ως τουριστικό περίπτερο. Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, τα τουριστικά περίπτερα μαζί με τα «Ξενία» αποτέλεσαν τα βασικά «όπλα» του ΕΟΤ για την τουριστική προβολή της χώρας, με τα περισσότερα από αυτά να φέρουν τη σφραγίδα σημαντικών ελλήνων αρχιτεκτόνων. Το συγκεκριμένο τουριστικό περίπτερο δεν έγινε από τον ΕΟΤ, αλλά από τον Δήμο, με την οικονομική συνδρομή του τότε Νομαρχιακού Ταμείου, ακολουθώντας το πνεύμα της εποχής. Το 1965, τα Γιάννενα είχαν εγκαινιάσει ένα άλλο τουριστικό περίπτερο, αυτό της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών στο δάσος του Φρόντζου.

Η λειτουργία του περιπτέρου ξεκίνησε το 1970. Έναν χρόνο πριν, το δημοτικό συμβούλιο πήρε την απόφαση μίσθωσης του περιπτέρου ως εστιατορίου-αναψυκτηρίου. Ενδιαφέρον έχουν οι όροι λειτουργίας που έθεσε το συμβούλιο. «Η επίπλωσις να γίνη υπό του μισθωτού, τα έπιπλα θα είναι πολύ εμφανίσιμα και τουριστικού επιπέδου, να επιτρέπεται ορχήστρα και πιάνο ελαφράς μουσικής κατά την έγκρισιν του αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής του Δήμου, ή ραδιοπικάπ» αναφέρεται στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου στις αρχές του 1969.

Ωστόσο, η μίσθωση του κτιρίου δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Χρειάστηκαν τέσσερις διαγωνισμοί και επιπρόσθετα έργα (δρόμος πρόσβασης, πάρκινγκ, δημιουργία γκαρνταρόμπας, προμήθεια φούρνων κ.λπ.) εκ μέρους του Δήμου για να γίνει πιο… ελκυστικό το κτίριο, για να βρεθεί ο μισθωτής-επενδυτής.

Στον δρόμο της αναζήτησης μισθωτή-επενδυτή αναμένεται να βρεθεί και ο σημερινός Δήμος Ιωαννιτών κάποια στιγμή….


* To Γιαννιώτικο Σαλόνι, πριν από 25 χρόνια (από το λεύκωμα του Αν. Παπασταύρου "Ιωαννίνων Εγκώμιον"

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back