ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Γιαννιώτικο Σαλόνι πριν από 30 χρόνια

Εικόνα του άρθρου Το Γιαννιώτικο Σαλόνι πριν από 30 χρόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2023, 20:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν ο Δήμος ξεκίνησε να διαμορφώνει το πάρκο που είναι γνωστό ως πάρκο Πυρσινέλλα. Το πάρκο πήρε το όνομα από τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Πυρσινέλλα. Ήταν ο άνθρωπος που κληροδότησε αυτή τη μεγάλη έκταση στον Δήμο Ιωαννιτών.

Τη δεκαετία του ’70, κατασκευάστηκε, με τη συνδρομή του τότε Νομαρχιακού Ταμείου, το τουριστικό περίπτερο, που έμελλε να προσδώσει στο πάρκο και την ονομασία «Γιαννιώτικο Σαλόνι». Οι παρεμβάσεις στο πάρκο συνεχίστηκαν από τη δεκαετία του ’80 και μετά, με την κατασκευή τεχνητών λιμνών, τη διάνοιξη εσωτερικών δρόμων άθλησης, τη διαμόρφωση χώρων παρτεριών. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έγιναν και τα γήπεδα τένις.

Τα τελευταία, πολλά χρόνια, το Γιαννιώτικο Σαλόνι, το πάρκο Πυρσινέλλα γενικότερα, δεν διανύει και την καλύτερη του περίοδο.

Σήμερα, το πάρκο Πυρσινέλλα περιμένει την ανάπλασή του μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. με συνολικό προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ. Η διαγωνιστική διαδικασία έχει γίνει εδώ και μήνες, αλλά η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη, καθώς υπήρχε προσφυγή ενδιαφερόμενης εταιρίας στα διοικητικά δικαστήρια…

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει ο «Τύπος Ιωαννίνων» και οι οποίες υπάρχουν στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών, «υπενθυμίζουν» πώς ήταν το πάρκο Πυρσινέλλα πριν από 30 χρόνια.





*  Φωτογραφίες: Ι.Α.Δ.Ι., Ψηφιακό Αρχείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δ.Ι., φάκ. Γιαννιώτικο Σαλόνι, 1990-1994.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back