Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι πιστεύει το ΚΚΕ για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας

Εικόνα του άρθρου Τι πιστεύει το ΚΚΕ για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/05/2022, 18:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ΚΚΕ Ιωαννίνων αναφέρει σχετικά με το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας ότι πρόκειται για απόφαση «κατ’ εντολή 2 πολυεθνικών εταιρειών πληροφορικής για τη στέγασή τους» και ότι θεωρεί πρόκληση «να δαπανώνται 40 εκ. ευρώ μέρος των οποίων με δανεισμό που φορτώνεται στις πλάτες των Ηπειρωτών, όταν για παράδειγμα 75 σχολικές μονάδες στο νομό, το 56,4% του συνολικού αριθμού, στερούνται οικοδομικής άδειας, σύγχρονου αντισεισμικού κανονισμού, με όποιους κινδύνους απορρέει από αυτό για την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων».

Το κόμμα θεωρεί ότι η κριτική για «προχειρότητα και έλλειψη διαβούλευσης αξιοποιείται ως φύλλο συκής για να κρυφτεί η στρατηγική συμφωνία στήριξης των εν λόγω επιχειρηματικών ομίλων» κάτι που ωστόσο εκφεύγει εν μέρει, της ουσίας των χειρισμών της περιφερειακής αρχής.

Αναφέρει δηλαδή ότι «στην πράξη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, απευθύνουν κάλεσμα στον Ηπειρώτικο λαό να στοιχηθεί με τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς και τα business plan των ομίλων σε τέτοιους κλάδους, να δεχτεί θυσίες στον βωμό της ισχυροποίησης των επιχειρηματικών κολοσσών που δραστηριοποιούνται σε αυτούς». 

Το κόμμα αναφέρει επίσης ότι «οι σχετικά καλύτερες αμοιβές από τον μέσο μισθό για τους εργαζόμενους στις εταιρείες αυτές δεν μπορούν να κρύψουν τις κακές συνθήκες εργασίας που επικρατούν για την πλειοψηφία τους» και ότι «οι μισθοί που παίρνουν τελικά οι εργαζόμενοι, δεν είναι παρά ψίχουλα σε σχέση με τα εκατομμύρια των κερδών που παράγουν σε μηνιαία βάση».

Συνταυτίζει την υψηλή τεχνολογία με την πληροφορική, κάτι που δεν είναι πάντως ακριβές και αναφέρει ότι «αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας εφόσον χρειάζονται λιγότερη ζωντανή εργασία».

Καταλήγει τονίζοντας ότι «μόνο το πέρασμα του συνόλου των μέσων παραγωγής και της τεχνολογίας στην κοινωνική ιδιοκτησία και τον εργατικό έλεγχο και τη λειτουργία τους με βάση ένα κεντρικό επιστημονικό σχέδιο, θα απελευθερώσουν τις δυνατότητες των παραγωγικών δυνάμεων από τον βραχνά του καπιταλιστικού κέρδους για να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών, όχι μόνο των εργαζομένων σε αυτές τις εταιρείες αλλά για όλη την κοινωνία».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back