Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τι θέλει να πει ο μητροπολίτης Ιωαννίνων;

Εικόνα του άρθρου Τι θέλει να πει ο μητροπολίτης Ιωαννίνων;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2022, 20:24
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια εντελώς αναπάντεχη, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό της, στιχομυθία, μεταξύ μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου και οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, προκαλεί ερωτήματα και τουλάχιστον, αμηχανία.

Το δώρο του μητροπολίτη στον πατριάρχη είναι μια αρχιερατική στολή, την οποία έκαναν δώρο στην μητρόπολη Ιωαννίνων «δύο μεγάλοι τεχνίτες υφασμάτων και ιερών αμφίων στην Δύση», από την Ιταλία, ο μητροπολίτης Μάξιμος «προλόγισε» ως εξής:

« Το ύφασμα το είχα εγώ-ήταν από την Ινδία, ένα πολύ δύσκολο ύφασμα, πολύ λεπτή ύφανση που δεν μπορούν να το κάνουν ανθρώπινα χέρια, παρά μόνο μικρά παιδικά χέρια-έχει ιδιαίτερη τεχνική ώστε να δεθούν όλα αυτά τα κομμάτια, έχει επάνω χιλιάδες πέτρες και έχει και το θαύμα ότι αυτό, έχει μεν χιλιάδες ώρες εργασίας αλλά δεν το πλήρωσε κανείς, δεν κόστισε σε κανέναν μας χρήματα».  Ο μητροπολίτης Μάξιμος τους είπε ότι δεν θα κρατήσει το δώρο, αλλά το δωρίσει στην «μητέρα εκκλησία». 

Σε μερικές χώρες του κόσμου λοιπόν, όπως την Ινδία, το «θαύμα» που ανέφερε ο μητροπολίτης Μάξιμος ονομάζεται «παιδική εργασία», ακριβώς όπως, πολύ άκομψα, εσφαλμένα και κυνικά την περιέγραψε. Η δε αντίθεση, προφανώς εν τη ρύμη του λόγου του, «ανθρώπινων» και «παιδικών χεριών» μόνο ως τρομερή λεκτική αστοχία μπορεί να χαρακτηριστεί, σε μια δήλωση που χρήζει εξηγήσεων, μιας και έγινε δημόσια.

Ο πατριάρχης απάντησε ότι «η τελευταία μεγάλη έκπληξις ήταν τα συγκεκριμένα άμφια, που θα μείνουν εις το σκευοφυλάκιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δια να τα χαίρονται αι γενεές που θα έρθουν».

Όλο το βίντεο είναι εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back