Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επίτιμος Γιαννιώτης ο πατριάρχης

Εικόνα του άρθρου Επίτιμος Γιαννιώτης ο πατριάρχης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2022, 12:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το  δεύτερο μέρος μιας τελετής που ξεκίνησε πριν από 23 χρόνια, αλλά τότε δεν ολοκληρώθηκε λόγω μιας έντονης νεροποντής, έλαβε χώρα χτες Τρίτη βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο των Ιωαννίνων.

Ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο των Ιωαννίνων και έγινε επίτιμος δημότης. Το 1999, στην πρώτη του επίσκεψη στην πόλη, είχε πάρει το χρυσό κλειδί.

Τον πατριάρχη καλωσόρισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ενώ παρούσα ήταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος.

Επίσης παραβρέθηκαν βουλευτές του νομού Ιωαννίνων, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης κ.α.

 «Έρχεστε σεις ο Πατριάρχης του Γένους των Ρωμιών στον τόπο μας και μας κάνετε την ύψιστη τιμή να δέχεστε να γίνετε και να λέγεστε συμπολίτης μας. Βέβαια έτσι είναι η υγιής διαδρομή των πραγμάτων, αφού μονάχα ο μεγάλος μπορεί να γίνει μικρός! Σε μας τους μικρούς όμως η αφορμή πρέπει να γίνει έναρξη να απαιτήσουμε εσωτερική, αλλά και εκπεφρασμένη απάντηση ο καθένας μας προσωπικά, και όλοι μαζί ως κοινωνία, στο πώς νοηματοδοτούμε την λέξη ‘Πατριάρχης’» είπε στην προσφώνησή του ο δήμαρχος, παραθέτοντας και περικοπές από θρησκευτικά κείμενα και ειδικά αυτό του Λουκά: «Πάντοτε ένα αξίωμα χωρίς αξία, εκθέτει τον κατέχοντα «καταργεί τον τόπο» (Λουκ. 13, 7) και ευτελίζει τα δημόσια πράγματα στο μυαλό και τις συνειδήσεις των ‘υπηκόων’ – συνανθρώπων».

Συμπλήρωσε ότι  «σας πολιτογραφήσουμε συμπατριώτη μας, όχι γιατί το χρειάζεστε Εσείς ή το έχετε ανάγκη, αλλά γιατί ήταν και θα είναι για μας η πνευματική σας παρουσία, ανάμεσά μας, βοήθεια ώστε να επιλέξουμε μόνιμο "δωμάτιο" παραμονής την συνθήκη εγκατάλειψης της φιλαυτίας!».

Την απόφαση αναγόρευσης διάβασε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου  και στη συνέχεια απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο της πόλης και ο πάπυρος με εγγεγραμμένη την απόφαση ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη.

«Τα Ιωάννινα είναι περιώνυμη πόλη, γνωστή για την καλλιέργεια των γραμμάτων και του εμπορίου ενώ αξιοσημείωτη είναι η ευσέβεια των κατοίκων. Μας συγκινεί η αύξηση της οικολογικής ευαισθησίας των Ιωαννίνων όπου είναι άξια επαίνων. Πολύ μας χαροποιούν όσα γίνονται και σας συγχαίρουμε. Ο σεβασμός και η προστασία της κτίσεως είναι διάσταση της πίστεως μας» είπε ο πατριάρχης κα πρόσθεσε ότι «είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το εκτιμούν όλοι οι πολίτες και οι Χριστιανοί και οι Ισραηλίτες», αναφερόμενος στο μήνυμα του δημάρχου, το Πάσχα. Συμπλήρωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ανοιχτούς διαύλους με τις ισραηλιτικές κοινότητες.

Κατέληξε λέγοντας ότι «Στο εξής θα αισθάνομαι την πόλη και ως πατρίδα μου. Ο Θεός να χαρίζει πλούσια τα δώρα του στην πόλη και την Ήπειρο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back