Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Τι θα γίνει με την αλλαγή ώρας;

Εικόνα του άρθρου Τι θα γίνει με την αλλαγή ώρας;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2021, 11:19
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ένα μήνα παρά μια μέρα ακριβώς, από τώρα, θα αλλάξουμε ξανά την ώρα σε χειμερινή. Επίσης, σε έξι μήνες θα την αλλάξουμε ξανά σε θερινή.

Αυτή είναι η κατάσταση και για φέτος, με το επιπλέον δεδομένο ότι από τον Απρίλιο του 2019, τα κράτη-μέλη έπρεπε να επιλέξουν πια ώρα θα κρατήσουν. Ο σχετικός νόμος του 2018 έδινε περιθώριο μέχρι φέτος, το 2021 για την επιλογή.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για το «πότε» και «ποια ώρα κρατάμε» καθυστερούν στο ερυωκοινοβούλιο, καθότι υπάρχει μια γενική αρνησικυρία, αλλά και μια αίσθηση ότι εν μέσω πανδημίας, δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα.

Η αλλαγή δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Ειδικά μετά την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους, που στην Ελλάδα εξελίσσεται στον οικονομικοπολιτικό παράγοντα του χειμώνα, αλλά και το γεγονός ότι χρειάζεται χρόνος (sic) για τις τεχνικές λεπτομέρειες της αλλαγής, η οριστική απόφαση απομακρύνεται.

Στο μεταξύ, οι πρώτες ενδείξεις από τα κράτη-μέλη δείχνουν ότι οι Κάτω Χώρες και η Φινλανδία προτιμούν τη χειμερινή ώρα, ενώ Πορτογαλία, Πολωνία και Κύπρος τη θερινή. Στην Ισπανία είναι αναποφάσιστοι, με τα νησιά τους να είναι διχασμένα.

Στην πράξη πάντως το θέμα είναι στάσιμο, χωρίς άμεσες προοπτικές να ξεμπλοκάρει.

Στο μεταξύ, από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας, που πλέον είναι από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back