Λυκ πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ζεστότερος ο χειμώνας στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Ζεστότερος ο χειμώνας στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/03/2020, 16:45
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ζεστός ήταν ο χειμώνας 2019-20 στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας, όπως προκύπτει από την ανάλυση των παρατηρήσεων του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Σε σύνολο 16 επιλεγμένων σταθμών, οι 11 παρουσίασαν θετικές αποκλίσεις και μόνο πέντε παρουσίασαν αρνητικές αποκλίσεις σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. «Πρωταθλήτρια» του φετινού θερμού χειμώνα ανακηρύσσεται η Ορεστιάδα, όπου η μέση ημερήσια θερμοκρασία βρέθηκε υψηλότερη κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την αντίστοιχη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019.

Υψηλές θετικές αποκλίσεις, κοντά στον ένα βαθμό Κελσίου παρατηρήθηκαν επίσης στους σταθμούς της Αλεξανδρούπολης, του Κιλκίς, της Λήμνου, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης, ενώ μικρότερες θετικές αποκλίσεις, μεταξύ 0,2-0,6 βαθμών, καταγράφηκαν στην Ήπειρο (Πρέβεζα, Ιωάννινα), στη Δ. Μακεδονία (Φλώρινα), στην Πελοπόννησο (Σπάρτη) και στις Κυκλάδες (Τήνος).

Στον αντίποδα, ελαφρά αρνητικές αποκλίσεις, μεταξύ -0,1 και -0,4 βαθμών, καταγράφηκαν σε πέντε μετεωρολογικούς σταθμούς της νότιας Ελλάδας, σε Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αγ. Νικόλαο), Βοιωτία (Λιβαδειά) και στην Αθήνα, όπου η μέση θερμοκρασία κατά το φετινό χειμώνα ήταν 10,9 βαθμοί έναντι 11,3 βαθμούς την περίοδο 2010-2019 (απόκλιση μείον 0,4 βαθμοί). Οι αρνητικές αυτές αποκλίσεις είναι απόρροια των μετεωρολογικών συνθηκών που σημάδεψαν το φετινό χειμώνα στη χώρα μας, με την επικράτηση βόρειου ρεύματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Παρά το γεγονός πως ο φετινός χειμώνας ήταν θερμός στην Ελλάδα, ήταν λιγότερο θερμός σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου. Με βάση τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 165 ετών. Ειδικότερα, ο χειμώνας 2019-20 στην Ευρώπη ήταν κατά 3,4 βαθμούς θερμότερος του μέσου χειμώνα της περιόδου 1981-2010, με τις αντίστοιχες αποκλίσεις στη χώρα μας να κυμαίνονται μεταξύ 0,5-1 βαθμού, σε συμφωνία με την ανάλυση των δεδομένων των μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back