Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δύσκολοι χειμώνες σε κυκλικό κόμβο

Εικόνα του άρθρου Δύσκολοι χειμώνες σε κυκλικό κόμβο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/10/2022, 14:14
ΑΠΟΨΕΙΣ

Θυμάστε τι γινόταν στα Γιάννενα πριν από δύο χρόνια;

Στα τέλη του Οκτωβρίου 2020 λοιπόν, είχε επισκεφθεί τα Γιάννενα ο «εθνικός μας κάγκουρας», ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο άνθρωπος που ζήλεψε το (ακατάρριπτο) ρεκόρ coolness του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενώ ένα και μόνο ερώτημα πλανιόταν πάνω από την πόλη (και τη χώρα):

«Θα κλείσουμε;»

Ήμασταν στην εποχή που «κλείναμε και ανοίγαμε» τότε, εν μέσω πανδημίας. Ο κ. Χαρδαλιάς ήταν η απογευματινή επίσκεψη των 6, υποκαθιστώντας τα ημερήσια τηλεοπτικά δράματα. Μαζί του ήταν ενίοτε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος απαλλάχθηκε από το βάρος του καίριου υπουργείου σχετικά νωρίς και άλλοι, όπως ο Γκίκας Μαγιοργκίνης που αργότερα έκανε (και) καριέρα ινφλούενσερ, αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας, που πλέον για την κυβέρνηση, είναι κάτι σαν τον Λουίς Φίγκο για τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα.

«Θα κλείσουμε;» ρωτούσαμε όλοι και όλες.

Η αγωνία ήταν πολυσχιδής. Λίγο γιατί ο φόβος ήταν υπαρκτός και πραγματικός, λίγο γιατί οι υποσχέσεις του καλοκαιριού ήταν ότι «τα καταφέραμε», λίγο γιατί οι ξενοδόχοι δεν ήθελαν να χάσουν το τριήμερο, καθώς τα Γιάννενα ήταν, είναι και μάλλον θα συνεχίσουν να είναι, βασικά προορισμός city break και όχι Μύκονος ή Αθήνα.

Τότε λοιπόν, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε με μια από τις γνωστές του παραλογές, συνοδευόμενη από το βλέμμα που αντιγράφει ο Οδυσσέας.

Όχι του Αγγελόπουλου, αλλά αυτός της ΑΕΚ. Ο αετός.

Τότε το σώσαμε το τριήμερο και κλείσαμε αμέσως μετά, σε μια από τις πιο σπαρταριστές ιστορίες εκείνης της αλλόκοτης περιόδου.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, φοβόμαστε και πάλι. Αυτή τη φορά, να ανάψουμε το καλοριφέρ ή το κλιματιστικό, γιατί οι τιμές ξεπερνάνε το προσδόκιμο ενός βασικού μισθού.

Τότε λοιπόν, το 2020, πιστεύαμε ότι περνούσαμε έναν δύσκολο χειμώνα.

Φέτος, το αφήγημα είναι ότι ο χειμώνας θα είναι ξανά δύσκολος, λες και είμαστε υπήκοοι του Winterfell και ο βασιλιάς του βορρά έχει δώσει διαταγή για επιβολή δεκάτης στα σιτηρά.

Το αστείο ξέρετε ποιο είναι; Ότι και ο χειμώνας του ’21 ήταν δύσκολος. Αν θυμάστε, τότε ακρίβυνε για πρώτη φορά το ρεύμα, ελέω κυβερνητικών αποφάσεων, και όχι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος.

Και ο χειμώνας του ’17 ήταν δύσκολος, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε έξω από το επίδομα πετρελαίου πολύ κόσμο.

Και ο χειμώνας του ’12 ήταν δύσκολος γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε εξομοιώσει προς τα πάνω τις τιμές του καυσίμου.

Και ο χειμώνας του ‘14 ήταν δύσκολος. Και του ’11. Και του ’13.

Αν δεν το έχουμε καταλάβει, οι χειμώνες είναι σταθερά δύσκολοι εδώ και μια δεκαετία.

Μια δεκαετία κατά την οποία οι παροικούντες την εξουσία επιμένουν να «μην ακούνε τον κόσμο», όπως παραδέχθηκε και ένας υψηλόβαθμος του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, πρόσφατα.

Μήπως, αντί να μετράμε τους χειμώνες με βαθμό δυσκολίας σαν τον Αλέξη Κωστάλα στο καλλιτεχνικό πατινάζ, θα πρέπει όντως να αλλάξουμε ζωή;

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back