Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερις νεκροί στο πραξικόπημα Τραμπ

Εικόνα του άρθρου Τέσσερις νεκροί στο πραξικόπημα Τραμπ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/01/2021, 09:58
ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον χώρο του Καπιτωλίου στα επεισόδια που ξέσπασαν χθες Τετάρτη, ενώ 52 πρόσωπα έχουν συλληφθεί, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσινγκτον, ο Ρόμπερτ Τζ. Κόντι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα· το πρωί σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας).

Ο Κόντι διευκρίνισε ότι οι 47 από τις 52 συλλήψεις έγιναν εξαιτίας της παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μετά τις 18:00 χθες, με τις 26 από αυτές να γίνονται στον χώρο του Καπιτωλίου.

Αρκετά άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν επειδή οπλοφορούσαν, χωρίς να διαθέτουν άδεια ή επειδή τα όπλα τους είναι απαγορευμένα.

Όλα αυτά συνέβησαν κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία πυροδότησε ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εναντίον του αποτελέσματος των εκλογών που ανέδειξε νικητή τον Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, δύο αυτοσχέδιες βόμβες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων αλλά και της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε επίσης φορητό ψυγείο που περιείχε κοκτέιλ Μολότοφ σε όχημα στον χώρο του Καπιτωλίου.

Ο Κόντι ανέφερε επιπλέον ότι αστυνομικός της φρουράς του Καπιτωλίου έριξε τη σφαίρα η οποία τραυμάτισε γυναίκα η οποία υπέκυψε αργότερα σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκε. Δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του θύματος, αναφέροντας ότι εκκρεμεί η ενημέρωση των οικείων της.

Διευκρίνισε ότι οι άλλοι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, η Μιούριελ Μπάουζερ, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια. Τα έκτακτα μέτρα στην Ουάσινγκτον θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.


Ένα σύντομο χρονικό των εξελίξεων

  • Απόγευμα 6/1 (ώρα ΗΠΑ), ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλάει σε χιλιάδες οπαδούς του, σε συγκέντρωση κοντά στον Λευκό Οίκο. Τους παρακινεί να πάνε στο Καπιτώλιο, όπου εξελίσσεται η διαδικασία επικύρωσης των ψήφων. Συνοψίζει την «εντολή» με τουίτ, το οποίο αργότερα το twitter κατεβάζει.
  • Οι οπαδοί του Τραμπ πραγματοποιούν την εντολή του αρχηγού τους και κάποιοι, επωφελούμενοι από την παθητική στάση των αρχών, εισβάλουν όντως στο Καπιτώλιο και διακόπτουν τη διαδικασία. Σκηνές απείρου κάλους εξελίσσονται στους διαδρόμους και την αίθουσα του Καπιτωλίου. Ακούγονται και πυροβολισμοί. Κάποιοι εκ των εισβολέων είναι ένοπλοι. Ακροδεξιοί, νεοναζί, ντυμένοι είτε με στρατιωτική εξάρτυση, είτε με… δέρματα ζώων, εισβάλουν στην αίθουσα συνεδριάσεων.
  • Πέφτουν δακρυγόνα και εκκενώνεται η αίθουσα του Καπιτωλίου. Ένας διαδηλωτής πέφτει νεκρός από πυρά
  • Ο Τραμπ ζητάει από τους οπαδούς «να παραμείνουν ειρηνικοί». Είναι ήδη αργά.
  • Οι αρχές κινητοποιούνται κατόπιν εορτής, με πράκτορες του FBI, HS και εθνοφρουρά
  • Αναφέρονται εξουδετερώσεις εκρηκτικών μηχανισμών
  • Διεθνής κατακραυγή κατά του Τραμπ. Ο αντιπρόεδρος Πενς καταγγέλλει την απόπειρα. Φαίνεται ότι ο Τραμπ έχει χάσει οριστικά το κόμμα. Ανάμεσα στους ηγέτες που κάνουν δήλωση, είναι και ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης
  • Εξετάζεται επίκληση στο άρθρο 25 που ουσιαστικά καθαιρεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ λόγω αδυναμίας του να διοικήσει. Ο Πενς δέχεται πίεση, τόσο από τους Δημοκρατικούς, όσο και από μεγάλο κομμάτι των Ρεπουμπλικάνων, να ενεργοποιήσει το άρθρο.
  • Αργά ξημερώματα ώρα Ελλάδας το Καπιτώλιο ανακηρύσσεται «ασφαλές» υπό τη φρούρηση πλέον μεγάλης και βαριά οπλισμένης αστυνομικής δύναμης.
  • Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου φέρονται έτοιμοι να παραιτηθούν
  • Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε - λίγη ώρα μετά τη Γερουσία - πρωτοβουλία συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να μην κυρωθεί η νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα. Το σώμα απέρριψε την ένσταση με 303 ψήφους έναντι 121. Νωρίτερα η Γερουσία είχε απορρίψει την κίνηση με 92 ψήφους έναντι 7. Οι 7 γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων που στήριξαν τον Τραμπ, είναι οι Τεντ Κρουζ, Τζος Χόλεϊ, Σύνθια Λούμνις, Ρότζερ Μάρσαλ, Ρικ Σκοτ, Τόμι Τάμπερβιλ και Σίντι Χάιντ-Σμιθ.
  • Το Στέιτ Ντιπαρτμεντ καλεί τους αμερικάνους διπλωμάτες να μην κάνουν αναρτήσεις στα social media. Ο δε πλανητάρχης έχει «αποβληθεί» από facebook και twitter για 12 ώρες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3