Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To τέλος της ανακύκλωσης (κι όχι μόνο)

Εικόνα του άρθρου To τέλος της ανακύκλωσης (κι όχι μόνο)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2022, 23:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tην αντίθεσή της στην επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων, την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να εφαρμόσει από 1η Ιανουαρίου του 2022, εκφράζει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η  επιβολή του τέλους ταφής οδηγεί στην αντιπεριβαλλοντική λύση της καύσης προς όφελος μερικών ιδιωτών εργολάβων, ενώ επιπλέον επιβαρύνει τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), άρα και τους πολίτες, με έναν ακόμη δυσβάσταχτο φόρο, ιδίως σε μια περίοδο που οι προϋπολογισμοί των Δήμων πιέζονται από το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το τέλος ταφής ορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων…

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει παράλληλα την κυβέρνηση για την κατάργηση της εισφοράς κυκλικής οικονομίας που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η οποία  έδινε κίνητρα στους Δήμους για να ενισχύσουν την ανακύκλωση στην πηγή και τη χωριστή συλλογή». Η εκτίμησή του είναι ότι με την εφαρμογή του τέλους ταφής χωρίς κίνητρα ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών, οι Δήμοι θα εγκαταλείψουν, ελλείψει πόρων, οποιονδήποτε σοβαρό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, με τη (μη) λύση της καύσης να δηλώνει παρούσα.

Το συνολικό κόστος για το «τέλος ταφής» απορριμμάτων στην Ήπειρο, ανέρχεται, όπως σημειώνεται, σε 1,1 εκατ. ευρώ –με τα 440.000 ευρώ να αντιστοιχούν στον Δήμο Ιωαννιτών.

Σε αυτό το σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων «υπενθυμίζει» το «οξύμωρο» της περίπτωσης της Ηπείρου και τη διαρρηγμένη σχέση μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία «αυθαίρετα και κατά παράβαση του νόμου κάνει τη μεταφορά του υπολείμματος».

«Δυστυχώς όμως για τον δημότη που θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, το σημείο σύγκλισης όλων (Περιφέρειας, Δήμων και ΦοΔΣΑ) είναι η δηλωμένη στάση τους και η σιωπηρή αποδοχή της πλήρους ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων που μεθοδικά προωθεί η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, το τέλος ταφής «αποτελεί την επιτομή της οριζόντιας διαπλοκής υπέρ των μεγάλων εταιρειών και των εργολαβικών συμφερόντων». Διαπλοκή που, όπως αναφέρει, «πηγάζει στο Μαξίμου και διαπερνά και την αυτοδιοίκηση σε όλες της τις βαθμίδες, διαμορφώνοντας περιστασιακές συμμαχίες ή μέτωπα συγκρούσεων μεταξύ τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει συστράτευση όλων των δυνάμεων για την ανατροπή της κυβερνητικής απόφασης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back