ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελικά δεν χάθηκαν τα προγράμματα προώθησης της φέτας

Εικόνα του άρθρου Τελικά δεν χάθηκαν τα προγράμματα προώθησης της φέτας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2018, 22:21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελικά, τα προγράμματα προώθησης της φέτας στις διεθνείς αγορές βρήκαν αναδόχους, για τα 6,3 εκατ. ευρώ των προϋπολογισμών. Η υπόθεση η οποία προκάλεσε το «ξήλωμα» της διοίκησης του ΕΛΓΟ, αλλά και καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε να γίνει η ανάθεση από το σύλλογο εργαζόμενων, έληξε με απόφαση του νέου διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού.

Συγκεκριμένα πρόκειται για προγράμματα με τίτλο «Feta PDO. Let’s get real!», τα οποία απευθύνονται στις αγορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, συνολικού κόστους 2.916.640 ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης 75% από την Ε.Ε και στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, συνολικού κόστους 3.373.224 ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης 85% από την ΕΕ.

Πρακτικά, πρόκειται για προγράμματα… «ασπιρίνες» στην άρση της εξασφάλισης του ΠΟΠ στις ξένες αγορές, καθώς η ελεύθερη αγορά δεν καταλαβαίνει από τέτοιου είδους δικλείδες. Έτσι λοιπόν, ως «αντίμετρο» για την απελευθέρωση της παραγωγής «φέτας» σε ξένες αγορές, θα υπάρχουν τα προγράμματα που θα διαφημίζουν τη «σωστή επιλογή» στο προϊόν. 

Σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει τα εξής: «Παρά τις περί του αντιθέτου κινδυνολογίες, είχα διαβεβαιώσει πριν λίγες μέρες, όταν ζήτησα και έλαβα τις παραιτήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ότι τα προγράμματα προώθησης της φέτας που εξασφαλίσαμε κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν πρόκειται να χαθούν για τη χώρα» και προσθέτει ότι η κυβέρνηση πήρε ολιγοήμερη παράταση από την ΕΕ για να γίνουν οι διαδικασίες. 

«Οι Κασσάνδρες λοιπόν διαψεύστηκαν» τονίζει ο υπουργός. Πριν από λίγες μέρες, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας είχε σπεύσει να καταγγείλει την κυβέρνηση για την απώλεια των προγραμμάτων.

Ο κ. Αποστόλου πρόσθεσε ότι περιμένει «και από τους φορείς του κλάδου, κυρίως κτηνοτρόφους και τυροκόμους, να συνεννοηθούν, να δημιουργήσουν μια δυναμική διεπαγγελματική οργάνωση και να συνεργαστούν μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης και προκοπής».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back