Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

CETA: Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ ΕΕ και Καναδά

Εικόνα του άρθρου CETA: Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ ΕΕ και Καναδά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/10/2016, 22:05
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Δύο συμφωνίες υπεγράφησαν σήμερα μεταξύ Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (ΣΟΕΣ ή CETA) και η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης (ΣΣΕΣ ή SPA), δίνοντας ένας «τέλος» στη μακρά πορεία διαπραγματεύσεων, η οποία ξεκίνησε το 2009.

«Σήμερα, οι λαοί του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκαινίασαν ένα νέο κεφάλαιο στις μεταξύ τους σχέσεις. Πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, θα επωφεληθούν από νέες ευκαιρίες. Για πολλούς, αυτό θα σημαίνει νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «οι ηγέτες ενέκριναν επίσης μια κοινή ερμηνευτική πράξη, η οποία διευκρινίζει περαιτέρω και αποσαφηνίζει τις διατάξεις της CETA, ενώ επιτεύχθηκε επίσης και συμφωνία σχετικά με την συνεργασία για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου πολυμερούς δικαστηρίου επενδύσεων». 

Η υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης (SPA), θέτει τις βάσεις για την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά. Η συμφωνία θεσμοθετεί και εμπλουτίζει την εταιρική σχέση σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας μέχρι την έρευνα και την καινοτομία. Και από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της τρομοκρατίας μέχρι τη συνεργασία στους τομείς της αναπτυξιακής βοήθειας και της προξενικής προστασίας.

Επόμενος σταθμός είναι οι συμφωνίες να εισαχθούν στο ευρωκοινοβούλιο για συζήτηση και ψήφιση στο τέλος του χρόνου ή το αργότερο τον Ιανουάριο του 2017. Μόνο αν συμφωνήσει και το ευρωκοινοβούλιο, η CETA θα τεθεί σε προσωρινή εφαρμογή από τις 16 Φεβρουαρίου 2017.


ΟΙ ΒΑΛΛΟΝΟΙ

Υπενθυμίζεται ότι η Βαλλονία είχε μπλοκάρει τη CETA, (την υπερψήφισε τελικά στις 29 Οκτωβρίου) καθώς υποστήριζε ότι είναι δυσμενής για τους αγρότες της Ευρώπης και ότι δίνει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα παγκόσμια εταιρικά συμφέροντα.

Οι γαλλόφωνοι Βέλγοι πέτυχαν να βγάλουν εκτός προσωρινής εφαρμογής το πιο επικίνδυνο κομμάτι της CETA, που είναι οι επιτροπές διαιτησίας. Να μην λειτουργήσουν οι επιτροπές διαιτησίας ζήτησε και το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο προκειμένου να επιτρέψει στη γερμανική κυβέρνηση να πει ναι στην προσωρινή εφαρμογή της CETA. Επίσης, οι Βαλλόνοι υποχρέωσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο με το ερώτημα αν οι επιτροπές διαιτησίας συμβαδίζουν με την ευρωπαϊκή έννομη τάξη. 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back