Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο ΕΛΓΟ δεν «πρόλαβε» για τη φέτα

Εικόνα του άρθρου Ο ΕΛΓΟ δεν «πρόλαβε» για τη φέτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2018, 17:17
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο Κώστας Τασούλας, βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ παίρνει θέση στην κόντρα που έχει προκύψει μεταξύ κυβέρνησης-Διεπαγγελματικής για τη φέτα, η οποία στο κέντρο της έχει τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα». 

Το σύντομο ιστορικό έχει ως εξής: Ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» δεν… πρόλαβε την προθεσμία υπογραφής για το πρόγραμμα προώθησης της Φέτας «Feta PDO. Let’s get real!». Το πρόγραμμα αφορούσε σε ενέργειες προώθησης της φέτας σε Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία (ύψους 3.317.000 ευρώ), καθώς και ΗΠΑ - Καναδά (3.835.320 ευρώ). Κατόπιν τούτου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ζήτησε την παραίτηση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΟ, καταλογίζοντάς τους ουσιαστικά την ευθύνη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία υποβολής πρότασης συνάντησε αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά του Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό. Ο διαγωνισμός για την επιλογή της εταιρίας που θα σύντασσε τις προτάσεις έληξε 22 Δεκεμβρίου του 2017. 

Ισοψήφισαν δύο εταιρίες, η Sopexa και η Novacert (που ήταν και μοναδικές υποψήφιες) και τελικά, η διοίκηση του ΕΛΓΟ ανέδειξε με «αιτιολογημένη ειδική αναβαθμολόγηση» τη Sopexa. Το υπουργείου προχώρησε στις 29 Μαρτίου σε υποδείξεις προς τον ΕΛΓΟ, ζητώντας ουσιαστικά να αποκλειστεί η Sopexa γιατί είχε εμπλοκή στο προπαρασκευαστικό στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η εταιρεία προσέφυγε, η προσφυγή απορρίφθηκε, επιλέχθηκε τελικά η Novacert, αλλά η προθεσμία χάθηκε…  

Ο κ. Τασούλας καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η κυβερνητική αυτή αποτυχία τη στιγμή που η αιγοπροβατοτροφία γονατίζει, οι τιμές του γάλακτος πέφτουν και οι εισαγωγές του δεν ελέγχονται, δίνει το μέτρο όχι μόνο του τεράστιου εμπαιγμού εκ μέρους του κ. Τσίπρα προς τους κτηνοτρόφους ότι τάχα μάχεται για τη φέτα, αλλά και το παράδειγμα μιας όχι απλώς ανήμπορης, αλλά πρακτικά εχθρικής για την κτηνοτροφία μας κυβέρνησης».

Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι ο βουλευτής της ΝΔ υιοθετεί ουσιαστικά τις καταγγελίες περί «εισαγωγών γάλακτος», ενώ οι γαλακτοβιομηχανίες αρνούνται κατηγορηματικά ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.




ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back