ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα σκουπίδια, η «σύγκλιση» και οι όροι

Εικόνα του άρθρου Τα σκουπίδια, η «σύγκλιση» και οι όροι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2020, 18:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου ενέκρινε, πριν από λίγες μέρες, τη μελέτη και τους όρους δημοπράτησης της υπηρεσίας λειτουργίας και συντήρησης των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων για επτά χρόνια (+3 χρόνια προαίρεση), με συνολικό προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά πλειοψηφία, με δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων κυρίως να απουσιάζουν ή να απέχουν από την ψηφοφορία (διαβάστε εδώ). Σημειωτέον ότι ήταν η τρίτη συνεδρίαση στη σειρά για το ίδιο θέμα.

Την ίδια μέρα, με το τέλος της συνεδρίασης, ο αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ και δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ανέφερε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμβλυνση των αντιθέσεων…

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, σε σημερινές του δηλώσεις, ζήτησε το «πάγωμα» της απόφασης και την επαναφορά του θέματος στο τραπέζι της συζήτησης. Διαβεβαίωσε δε ότι δεν τίθεται ζήτημα «άγονης αντιπαράθεσης ή προσωπικής αντιδικίας» ενώ προσπάθησε να αποσυνδέσει το συγκεκριμένο θέμα από την πρωτοβουλία για σύσταση ΦοΔΣΑ σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Για τον διαγωνισμό που αφορά τη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ο κ. Ελισάφ ανέφερε ότι «είναι καλοδεχούμενη κάθε προσπάθεια» της διοίκησης του ΦοΔΣΑ Ηπείρου για επανεξέταση. «Οι εκπρόσωποί μας έχουν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για διάλογο και σύγκλιση ώστε να υπάρξει συμφωνία και -γιατί όχι;- μία ομόφωνη απόφαση» είπε και πρόσθεσε για άλλη μια φορά ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να αποφευχθούν οι υπέρογκες αυξήσεις μέσα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Και σε αυτό το σημείο, υποστήριξε πως η πιθανή σύσταση ενός ΦοΔΣΑ σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας «εξετάζεται στη βάση μείωσης του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων» και επανέλαβε πως «δεν αποτελεί αυτοσκοπό ή καπρίτσιο». Βέβαια, μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί από πού (από ποια μελέτη) προκύπτει ότι το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων από έναν «γιαννιώτικο» ΦοΔΣΑ θα είναι πιο συμφέρον για όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back