Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ναι» πλην Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου «Ναι» πλην Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/11/2020, 22:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου, με την τρίτη του προσπάθεια, κατάφερε να περάσει στην επόμενη φάση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στη σημερινή του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο είπε «ναι» στη μελέτη και στους όρους δημοπράτησης για την ανάθεση υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων για 7 χρόνια (+3 χρόνια ως προαίρεση) από ιδιώτη, με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν και πάλι εκπρόσωποι των Δήμων Ιωαννιτών και Ζίτσας –οι αντιδήμαρχοι Βαγγέλης Πήχας, Γιώργος Αρλέτος και Βασίλης Βλέτσας και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, οι οποίοι επιδιώκουν τη δημιουργία ενός νέου ΦοΔΣΑ σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Οι απόντες, με επιστολές τους που δημοσιοποίησαν, αποδίδουν πάντως την απουσία τους στην ίδια τη μελέτη, με στοιχεία της οποίας διαφωνούν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτή τη συνεδρίαση έδωσαν το παρών υπόλοιποι δήμαρχοι των Ιωαννίνων, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει κι αυτοί σε συνάντηση για τη δημιουργία «γιαννιώτικου» ΦοΔΣΑ. Ωστόσο, απείχαν από την ψηφοφορία. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση, τον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, τον δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη και τον δήμαρχο Μετσόβου Κώστα Τζαφέα.

Εκ μέρους του κ. Ντακαλέτση, τέθηκε ζήτημα αναβολής της ψηφοφορίας, το οποίο δεν έχει έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ και δήμαρχο Ζηρού Νίκο Καλαντζή. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΠΕΔ εκτίμησε ότι με την υπάρχουσα μελέτη, υφίσταται σημαντικός περιορισμός του ανταγωνισμού μέσω προβλέψεων όπως ISO, αποσβέσεις οχημάτων, ετήσιος κύκλος εργασιών, χαρακτηριστικά αντιρρυπαντικής τεχνολογίας κ.λπ. Στάθηκε ιδιαίτερα στο κριτήριο της «βέλτιστης σχέσης ποιότητας και τιμής» (τεχνικά χαρακτηριστικά και οικονομική προσφορά), η βαρύτητα του οποίου άλλαξε τελικά, μέσα από τη συζήτηση που έγινε (από 70%-30% σε 50%-50%). Όσο μικρότερο είναι το ποσοστό των τεχνικών χαρακτηριστικών, τόσο περισσότερο επηρεάζεται η οικονομική προσφορά και άρα η έκπτωση που μπορεί να δώσει ο υποψήφιος ανάδοχος του έργου.

Παρά ταύτα, ο κ. Ντακαλέτσης δεν αισθάνεται ικανοποιημένος, όπως αναφέρει ο ίδιος σε δήλωσή του. «Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά ούτε και Βόρειοι και Νότιοι. Φοβάμαι ότι οι μόνοι ηττημένοι από αυτή την απόφαση είναι οι πολίτες της Ηπείρου, επειδή θα επιβαρυνθούν με περισσότερα τέλη, στη δεδομένη κακή συγκυρία για την οικονομία μας» τόνισε.


Oι απόντες αντιδήμαρχοι και ο δήμαρχος Ζίτσας

Όσο για τους απόντες, οι τρεις αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων με την επιστολή τους επικαλούνται τη μέριμνά τους μικρότερη επιβάρυνση των δημοτών, εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση η διοίκηση του ΦοΔΣΑ θα έπρεπε να προχωρήσει σε βραχυχρόνια σύμβαση και ότι «δεν αποτελεί στέρεο επιχείρημα η συμμόρφωση σε έναν σχεδιασμό που έγινε πριν από πολλά έτη κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες» (προφανώς εννοούν τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων που επικαιροποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια).

Επιπλέον, αρνούνται ότι η απουσία τους συνδέεται με την πρόθεση για ενδεχόμενη λειτουργία ενός νέου ΦοΔΣΑ ή με την επιδίωξη μιας «σκόπιμα αδικαιολόγητης πόλωσης» και δηλώνουν ότι ο Δήμος Ιωαννιτών «δεν μπορεί να δεχθεί σε καμία περίπτωση τετελεσμένα τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες του», την ίδια ώρα που δηλώνει ότι είναι πρόθυμος για εποικοδομητικό διάλογο.

 Ο δήμαρχος Ζίτσας κ. Πλιάκος, από την πλευρά του, στην επιστολή του την οποία κοινοποιεί στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αλλά και στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, αναφέρει ότι «η μελέτη δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα» και καταθέτει κάποια σημεία με τα οποία διαφωνεί και τα οποία αφορούν τον υπολογισμό του κόστους παροχής της υπηρεσίας. Μάλιστα, ο κ. Πλιάκος κλείνει την επιστολή με μια… προειδοποίηση: «Η επιμονή και εμμονή του προέδρου να προχωρήσει σε μια διαδικασία πέρα έως πέρα αίολη (θυμίζουμε πως ο ΦοΔΣΑ ουδεμία αρμοδιότητα έχει επί των εκτάσεων που κατασκευάζονται οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) τον καθιστά υπεύθυνο για ό,τι προκύψει».


Ο Θ. Μπέγκας και «οι καλόπιστες συζητήσεις»

Για την όλη υπόθεση, θέση, με ανακοίνωσή του, πήρε και ο Θωμάς Μπέγκας, αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ και δημοτικός σύμβουλος. Ο κ. Μπέγκας κατηγορεί τους τρεις αντιδημάρχους Ιωαννίνων ότι κάθε άλλο παρά επέλεξαν τον δρόμο των καλόπιστων συζητήσεων, όπως διατείνονται οι πρώτοι. Αντιθέτως επέλεξαν «τη φυγομαχία και την ανταλλαγή επιστολών με τη διοίκηση του Φορέα το περιεχόμενο των οποίων καμία σχέση δεν είχε με την ουσία του συζητούμενου θέματος».

Εκτιμά δε ότι οι καλόπιστες συζητήσεις έπρεπε να γίνουν εντός του Διοικητικού Συμβουλίου. Όπως και ότι η δημοτική αρχή Ιωαννίνων θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη συζήτηση, ακόμα και με μια ανάθεση υπηρεσίας σε εξειδικευμένο συνεργάτη, «την οποία είμαι σίγουρος ότι δεν θα αρνούνταν καμία παράταξη του δημοτικού συμβουλίου», με σκοπό την κατάθεση μιας τεκμηριωμένης πρότασης στον ΦοΔΣΑ. Σημειωτέον ότι τη μελέτη την έχουν εκπονήσει οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων.

Ο κ. Μπέγκας αναφέρει ακόμα ότι ο ίδιος υπερψήφισε την εισήγηση με το σκεπτικό ότι «τα απορρίμματα δεν μπορούν να περιμένουν», ενώ κάνει γνωστό ότι τις επόμενες μέρες ως αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμβλυνση των αντιθέσεων. Εκφράζει δε την ελπίδα ότι οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής των Ιωαννίνων θα συμμετάσχουν εποικοδομητικά στον ΦοΔΣΑ, «αν και εφόσον πιστεύουν ότι η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων για την Ήπειρο είναι μονόδρομος και περνάει μέσα από τον Περιφερειακό Φορέα», με τον κ. Μπέγκα να δίνει τη σκυτάλη...  

Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων δεν ήταν ποτέ απλή υπόθεση. Ήταν δε εξαρχής δεδομένο ότι η υπόθεση «σκουπίδια» θα κόστιζε πολύ περισσότερο από τότε που ο κάθε Δήμος δημιουργούσε επικίνδυνες χωματερές. Η μετάβαση στη νέα εποχή δεν ήταν εύκολη για τους Δήμους. Πολλοί ήθελαν να αποτινάξουν την ευθύνη από πάνω τους, ενώ άλλοι δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τα νέα κόστη και τα πιο ακριβά τέλη (τα οποία ενίοτε μειώνονταν σε προεκλογικές περιόδους).

Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στα βήματά της, και να ενισχύσει όσο μπορεί την τεχνογνωσία της και τη διαχειριστική της ικανότητα για να μπορεί να εντοπίζει τις πιο συμφέρουσες και τις πιο ορθές λύσεις ανά περίπτωση. Όπως και να συνειδητοποιήσει ότι ζητήματα όπως η ανακύκλωση, είναι μονόδρομος όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία ενός Δήμου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back