ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα όχι και τόσο «κλειστά σύνορα»

Εικόνα του άρθρου Τα όχι και τόσο «κλειστά σύνορα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2020, 16:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ΑΔΕΔΥ αμφισβητεί τα περί «κλειστών» συνόρων που «ανοίγουν» με τις πανηγυρικές ανακοινώσεις περί επανεκκίνησης του τουρισμού, δίνοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην Κακαβιά πχ, την περίοδο που ήταν «κλειστά» και πριν «ανοίξουν» (τη βδομάδα 22 ως 29 Ιουνίου), έγιναν περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις από όσες καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ή στον Προμαχώνα, που από 1η Ιουλίου, είναι θεωρητικά η μόνη πύλη οδικής βόρειας εισόδου στη χώρα.

Η ασυνεννοησία και οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση, έχουν προκαλέσει διάφορες δυσλειτουργίες. Μια από αυτές είναι ότι αν για παράδειγμα, τουρίστες από χώρα της ΕΕ που κάνουν οδικές διακοπές στην Αδριατική έρθουν στην Κακαβιά, δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος και θα πρέπει να πάνω στον Προμαχώνα για να περάσουν.

Την εβδομάδα 22-29 Ιουνίου, από τις επίσης θεωρητικά κλειστές συνοριακές διαβάσεις της Μέρτζιανης και του Μαυροματίου, έχουν περάσει περίπου 20.000 άτομα.

Επίσης, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, στην Κακαβιά δεν υπάρχει κανένας υγειονομικός έλεγχος…

Υπενθυμίζεται ότι τα σύνορα της Κακαβιάς κανονικά θα «άνοιγαν» από χτες, αλλά μετά από συνεννόηση του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, δεν άνοιξαν τελικά, παρά την περί του αντιθέτου… εντύπωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα. Παραμένει το ερώτημα εάν θα στελεχωθούν με συνεργεία και δομές υγειονομικού ελέγχου και αν θα ανοίξουν στις 15 Ιουλίου, καθώς οι επιχειρηματίες ποντάρουν στον «οδικό τουρισμό».

Τα στοιχεία που παραθέτει η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, είναι τα εξής:

ΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ (22/6/ ΕΩΣ 29/6)
ΑΦΙΞΟΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ
14010
ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
13170
ΚΑΚΑΒΙΑ
14950
ΚΡΥΣΤΑΛΟΠΗΓΗ
14241
ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ
5481
ΜΕΡΤΖΙΑΝΗ
1642
ΣΥΝΟΛΟ ΑΦΙΞΕΩΝ/ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΩΝ
ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
37314
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back