Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O «γκεμπελισμός», τα πολύ λάθος μηνύματα και οι απαντήσεις

Εικόνα του άρθρου O «γκεμπελισμός», τα πολύ λάθος μηνύματα και οι απαντήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/10/2022, 14:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από μερικές μέρες, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας έκανε μια εντελώς ατυχή αναλογία, σε ανάρτησή του στο facebook.

Συνέδεσε το συνέδριο κατά του αντισημιτισμού που διεξάγεται στα Γιάννενα ως συγκυρία για να εγκαλέσει τη δημοτική αρχή για «γκεμπελισμό».

Η ανάρτησή του ήταν η εξής:


Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Μπέγκας επιχείρησε έναν αντιπολιτευτικό λόγο που δεν θα μπορούσε να συνδυάσει περισσότερα λανθασμένα στοιχεία: «γκεμπελισμός», για την επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή για οδικά έργα, τα οποία οικειοποιείται από την προηγούμενη δημαρχιακή θητεία ή προσπαθεί να καλύψει τις κατασκευαστικές αστοχίες σε κεντρικά σημεία της πόλης και αναλογίες με ναζιστικές πρακτικές.

Η δημοτική αρχή έχει προβληματίσει πολύ με διάφορους χειρισμούς της, τόσο σε έργα, όσο και στην -κομψά χαρακτηριζόμενη ως- σχέση της, με μέσα μαζικής ενημέρωσης των Ιωαννίνων.

Από αυτό το (πολιτικό) σημείο όμως, μέχρι το χαρακτηρισμό ως «γκεμπελικής», μιας δημοτικής αρχής της οποίας ηγείται ένας άνθρωπος που προέρχεται από τη διωγμένη (από τους ναζί και τον Γκέμπελς…) , εξοντωμένη και οριακά εξαφανισμένη ισραηλιτική κοινότητα των Ιωαννίνων, η ανάρτηση συνιστά ένα πολύ μεγάλο πολιτικό λάθος.

Η παράταξη Ελισάφ απάντησε από τον επίσημο λογαριασμό της στο facebook. Σημειωτέον, ο κ. Μπέγκας έκανε την ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ.

Σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι εύλογη όμως η απορία τι σχέση μπορεί να έχει ο ναζισμός με τη κατασκευή ενός δακτυλίου; Τι σχέση έχει ο Γκαίμπελς με ένα βίντεο που απεικονίζει έργα προς αποπεράτωση;» και εν ολίγοις, έχει δίκιο, όταν κατηγορεί για ανιστορικότητα τον κ. Μπέγκα.

Όλη η ανάρτηση είναι εδώ


Πέρα από τους πολλούς της χειρισμούς για τους οποίους ελέγχεται πολλαπλώς η δημοτική αρχή, ακόμα και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κριτική, υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις από τη μια έννοια στην άλλη. Φυσικά, στην προκειμένη περίπτωση η δημοτική αρχή παίρνει την ευκαιρία και φτάνει στο όριο της εργαλειοποίησης του γεγονότος. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε προεκλογική χρονιά.

Το σημαίνον και το σημαινόμενο, ακόμα και όταν οι προθέσεις δεν είναι αυτές που προσλαμβάνουν οι δέκτες, στον δημόσιο λόγο, πρέπει να έχουν μια συνεκτική σχέση και να μην επιτρέπουν, ειδικά όταν εκφέρονται από δημόσια πρόσωπα (μιας και οι δημοσιολογούντες με τους οποίους επιλέγουν να ταυτίζονται τα δημόσια πρόσωπα είναι συνήθως ανεξέλεγκτοι-ες), τις επικίνδυνες προεκτάσεις.

Ειδικά σε γενικές πολιτικές συγκυρίες όπως η παρούσα.


(photo credit: στιγμιότυπο από το επίμαχο βίντεο της δημοτικής αρχής)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back