Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα διλήμματα μιας προσφυγής

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/04/2020, 15:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Mία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση επιστολών επτά δημάρχων, μεταξύ των οποίων και του δημάρχου Ιωαννίνων, προς τη διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου για «πίστωση χρόνου» όσον αφορά τις συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων για την τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων, ο Δήμος Ιωαννιτών «επισημοποιεί» με ανακοίνωσή του την προσφυγή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Η προσφυγή αφορά την ακύρωση της απόφασης του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου με θέμα «ψήφιση τιμολογιακής πολιτικής έτους 2020». Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων από την αρχή δεν αποδέχτηκε την ενιαία τιμολογιακή πολιτική ενώ είχε προαναγγείλει την προσφυγή.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Δημαρχείου, τα επιχειρήματα για την προσφυγή αφορούν τη μη τήρηση των αρχών της ανταποδοτικότητας και της αναλογικότητας όπως και της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Την ίδια ώρα, η δημοτική αρχή επιχειρεί να βάλει απέναντι στην κοινωνία τις υπόλοιπες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. «Θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα των Γιαννιωτών ή όχι. Οφείλουν να πουν ξεκάθαρα στους πολίτες αν θα πρέπει να πληρώνουν μόνο για τα δικά τους σκουπίδια ή για τα σκουπίδια ολόκληρης της Ηπείρου, όπως επίσης για σωρεία προσλήψεων και για έργα που η σκοπιμότητά τους και η αναγκαιότητά τους δεν έχει συζητηθεί σε κανένα δημοτικό συμβούλιο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν είναι με τον Δήμο ή με τις αποφάσεις του Αναγκαστικού Συνδέσμου» τονίζει. Σημειωτέον ότι αντιπρόεδρος του Φορέα είναι ο Θωμάς Μπέγκας, τον οποίο η δημοτική αρχή είχε καταγγείλει για τη στάση του (διαβάστε εδώ).

Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων έχει υποστηρίξει ότι η ενιαία τιμολογιακή πολιτική προκύπτει από τη νομοθεσία. Όσον αφορά τον Δήμο Ιωαννιτών, σε αυτόν αντιστοιχεί ένα ποσό 1,7 εκατ. ευρώ για το 2020. Μέχρι στιγμής το Δημαρχείο, δεν έχει απαντήσει τι ποσό αντιστοιχεί στον Δήμο σε περίπτωση μη εφαρμογής ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής.

Στην ανακοίνωσή του, το Δημαρχείο απαντά και στην παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη, παραπέμποντας την στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Γενικότερα, παραπέμπει σε μια συζήτηση «στον κατάλληλο χρόνο» στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back