Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με ενιαίο τέλος η διαχείριση των απορριμμάτων

Εικόνα του άρθρου Με ενιαίο τέλος η διαχείριση των απορριμμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/03/2020, 23:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η απόφαση περί ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής για το ακριβό πια κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Ηπείρου ήταν αναμενόμενη από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ).

Ήδη από την πρώτη άτυπη συνεδρίαση της νέας διοίκησης του ΦοΔΣΑ, είχε διαφανεί ότι η υπόθεση θα κινηθεί με αυτόν τον τρόπο, όπως είχε διαφανεί και η πρόθεση του προεδρείου να υπάρξει ενιαία, περιφερειακή αντίληψη. Επιπλέον, κάτι τέτοιο προβλέπει και η νομοθεσία (σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση).

Σε πολιτικό επίπεδο, βέβαια, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης με ανακοίνωσή του έσπευσε να πάρει τα εύσημα, επειδή είχε καταθέσει μια επιστολή περί ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής στον ΦοΔΣΑ πριν από έναν μήνα. Ο Δήμος Αρταίων όπως και άλλοι Δήμοι επιδίωκαν την ενιαία τιμολογιακή πολιτική και τον επιμερισμό του κόστους, καθώς, βάσει της απόστασης και του όγκου των απορριμμάτων που παράγουν, εκτιμούν ότι βγαίνουν κερδισμένοι.

Μέσα στο 2020, λοιπόν, ο ΦοΔΣΑ έχει προϋπολογίσει ότι οι 18 Δήμοι της Ηπείρου θα πρέπει να καταβάλλουν 4,5 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω των ανταποδοτικών τελών. Στο κόστος αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα τέλη εισόδου που πληρώνει ο κάθε Δήμος ξεχωριστά στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης διά της Περιφέρειας Ηπείρου.

Τα 4,5 εκατ.  ευρώ αφορούν το κόστος της μεταφοράς προς τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και της μεταφοράς του υπολείμματος στους Χώρους  Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), το τέλος εισόδου στους ΧΥΤΥ και το λειτουργικό κόστος του ΦοΔΣΑ. Σημειωτέον ότι το κόστος μεταφοράς του υπολείμματος στους ΧΥΤΑ είναι καλυμμένο μέχρι τον Ιούνιο, μέσω πόρων που είχαν διατεθεί από το υπουργείο Οικονομίας στην Περιφέρεια Ηπείρου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια, το μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν οι σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων οι οποίοι ακόμα δεν είναι έτοιμοι. Το προεδρείο του ΦοΔΣΑ προσδοκά ότι το β’ εξάμηνο του 2020 θα λειτουργήσουν.

Όσον αφορά το λειτουργικό κόστος του Φορέα, σε αυτό υπολογίστηκε και το προσωπικό που απαιτείται και το οποίο κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι ότι θα προλάβει να δουλέψει φέτος. Στα τέλη του 2020, θα γίνει εκ νέου ο λογαριασμός για το ενιαίο κόστος της χρονιάς.

Η γενικότερη εκτίμηση ήταν ότι η φετινή χρονιά θα είναι η πιο ακριβή όσον αφορά το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Με την ολοκλήρωση και πλήρη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης, όπως και με την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, αναμένεται μικρότερο κόστος από τα 4,5 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Στη συνεδρίαση, πάντως, δεν υπήρχε ομοψυχία. Ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας εκτίμησε ότι η εφαρμογή της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής αφορά την κάθε Περιφερειακή Ενότητα κι όχι όλη την Ήπειρο, ενώ ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για αντισταθμιστικά οφέλη 1% για τον Δήμο του, όπου φιλοξενείται η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Αντίδραση υπήρχε και από τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο, ο οποίος εκτίμησε ότι τα περί ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής πρέπει να συζητηθούν πρώτα στα δημοτικά συμβούλια των Δήμων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back