Λυκ πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τα απούλητα μανταρίνια και η επιστολή Καχριμάνη

Εικόνα του άρθρου Τα απούλητα μανταρίνια και η επιστολή Καχριμάνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2020, 23:34
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των παραγωγών εσπεριδοειδών και συγκεκριμένα μανταρινιού και πορτοκαλιού (που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Άρτα) ζητά ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, υπάρχει έντονο πρόβλημα διάθεσης των μανταρινιών. Η  τιμή που διαμορφώνεται πλέον, είναι κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ δυσοίωνες είναι οι προοπτικές και για τη διάθεση του πορτοκαλιού.

Στην επιστολή του ο περιφερειάρχης αναφέρεται στις αιτίες που συντελούν αρνητικά στη διάθεση των εσπεριδοειδών και καταθέτει προτάσεις για την ενίσχυση των καλλιεργητών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της τρέχουσας περιόδου.

Ο κ. Καχριμάνης περιγράφει αρκετά προβλήματα: από τη μη διάθεση των προϊόντων σε παραδοσιακές αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων και την έντονη πίεση που δέχεται το ελληνικό μανταρίνι από τον ανταγωνισμό (Ισπανία και Τουρκία) μέχρι την αύξηση του κόστους μεταφοράς λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία, την περίοδο της πανδημίας, και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας.

Τα μέτρα που προτείνονται, είναι: ενίσχυση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, διάθεση των προϊόντων σε σχολεία ή άλλα ιδρύματα, οικονομική ενίσχυση των παραγωγών με 3-4 λεπτά το κιλό, συντομότερη επιστροφή του ΦΠΑ προς παραγωγούς και εμπόρους, σύνδεση της οικονομικής ενίσχυσης με τη χυμοποίηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3