Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

T. Καλογιάννη: «Δημοτική αρχή χωρίς σχέδιο μακράς διάρκειας»

Εικόνα του άρθρου T. Καλογιάννη: «Δημοτική αρχή χωρίς σχέδιο μακράς διάρκειας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/10/2022, 17:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έργα στα Γιάννενα και διαχείριση της ενεργειακής κρίσης ήταν τα δύο βασικά σημεία αναφοράς της Τατιάνας Καλογιάννη και της παράταξη Ιωάννινα_2023 στις δηλώσεις της.

Η κα Καλογιάννη κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ξανά για έλλειψη σχεδιασμού στα έργα που κάνει, χρησιμοποιώντας (και) το παράδειγμα της διαπλάτυνσης πεζοδρομίων στην οδό Πυρσινέλλα, που «ξηλώθηκαν» εν μέρει για να χωράει το λεωφορείο.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι όλο το έργο σε Πάργης-Πυρσινέλλα δεν προβλέφθηκε πράσινο, δεν χωροθετήθηκαν κάδοι κ.α. Χαρακτήρισε «πρωτοφανές στα τεχνικά χρονικά» ένα «σύνηθες, καθημερινό και απλό έργο, ξοδεύεται χρόνος και δαπανάται χρήμα, λόγω της επιπολαιότητας και του άγχους της δημοτικής αρχής».


Δείτε τις δηλώσεις της κας Καλογιάννη:


Η επικεφαλής της παράταξης είπε ότι η δημοτική αρχή πρακτικά αδυνατεί να εφαρμόσει «ένα σχέδιο που να αποτελεί τον υπερκείμενο σχεδιασμό και να ενσωματώνει τους υποκείμενους, όπως είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου μας» και ότι συνεχώς πράττει υπό την πίεση προθεσμιών.

Ειδικά για το έργο στην πλατεία Πάργης, η κα Καλογιάννη άφησε σαφείς αιχμές για τον Δήμο και τις υπηρεσίες, λέγοντας ότι «δεν ευθύνεται ο ανάδοχος, τα λάθη αρχίζουν από την αναθέτουσα αρχή» και ζήτησε την απόδοση ευθυνών: «Πρέπει η δημοτική αρχή να μας πει τις πταίει».

Στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, η κα Καλογιάννη απέδωσε ξανά ευθύνες για μια σειρά αποφάσεις στη δημοτική αρχή (διαγωνισμός led, χωρίς προτάσεις για το Σχέδιο Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας  κ.α ) και πρόσθεσε: «Ακόμη και στον προϋπολογισμό του 2022, ενέγραψε ακριβώς το ίδιο ποσό με αυτό των προηγούμενων ετών -αυτό των 2 εκατ.€- ως αντίτιμο ηλεκτρικού ρεύματος για φωτισμό οδών, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων και παραγωγικής διαδικασίας. Ούτε το προφανές δεν μπόρεσε να προϋπολογίσει δεδομένου ότι η κρίση ήταν αποτυπωμένη στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας από το φθινόπωρο του 2021».

Η κα Καλογιάννη κάλυψε πλήρως τους κυβερνητικούς χειρισμούς, λέγοντας «ευτυχώς, η κυβέρνηση κινητοποιείται για να καλύψει τις συνέπειες της αδράνειας της δημοτικής αρχής, και της χορηγεί έκτακτες ενισχύσεις, ενώ και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού πρόκειται να της είναι αρωγός και με νέες». Πρόσθεσε ότι «η δημοτική αρχή θα πρέπει να έχει δεχθεί περίπου 4,5-5 εκατ. ευρώ έκτακτης επιχορήγησης, μέχρι τώρα».

Βέβαια, την ίδια ώρα η κυβέρνηση δέχεται ιδιαίτερη κριτική από αυτοδιοικητικούς φορείς, ακριβώς για το συγκεκριμένο θέμα και τη «στόχευση» των επιχορηγήσεων, αλλά και τη στάση της απέναντι σε αιτήματα, πχ των ΔΕΥΑ. 

 Τέλος, η κα Καλογιάννη σημείωσε ότι «έχουμε προτάσεις, αλλά η δημοτική αρχή μας αγνοεί».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3