Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ο Λευκός Οίκος είπε «ναι» στην τουρκική επίθεση

Εικόνα του άρθρου Συρία: Ο Λευκός Οίκος είπε «ναι» στην τουρκική επίθεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/10/2019, 13:30
ΚΟΣΜΟΣ

Πράσινο φως για την τουρκική «επιχείρηση» στη βόρεια Συρία δίνει ο Λευκός Οίκος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Κυριακής, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μάλιστα η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσινγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των εν λόγω μαχητών, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για να διαχειριστεί το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα του εδαφικού ‘Χαλιφάτου’ από τις ΗΠΑ».


Οι Κούρδοι

Οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποίησαν σήμερα πως μια τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία θα επιφέρει μια μείζονα επανεμφάνιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ ανακοίνωσαν πως οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα να αποσύρονται από τις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία.

Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ακύρωνε χρόνια καρποφόρων μαχών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμαχίας Κούρδων και Αράβων μαχητών, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα επέτρεπε στους αρχηγούς της οργάνωσης, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, να βγουν από την κρυψώνα τους, εξήγησαν οι SDF σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία και η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα για μια επιχείρηση εισβολής στη βόρεια και ανατολική Συρία», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση των SDF.

Την πληροφορία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις θέσεις-κλειδί Ρας αλ-Αΐν και Ταλ Αμπιάντ επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3