Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συνοικία Σιαράβα με πεζόδρομους

Εικόνα του άρθρου Συνοικία Σιαράβα με πεζόδρομους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2019, 23:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι πεζόδρομοι (με τα όποια προβλήματα υπάρχουν ακόμη στον τρόπο λειτουργίας τους) είναι το έργο που την τελευταία δεκαετία άλλαξε πολύ το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.  Η πόλη έγινε πιο φιλική για τους κατοίκους της και τους επισκέπτες, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκαν δραστηριότητες σε σημεία που παλιότερα δεν είχαν ιδιαίτερη ζωή.

Το επόμενο κομμάτι της πόλης που περιμένει την πεζοδρόμησή της, σε έναν σημαντικό βαθμό, είναι η συνοικία Σιαράβα (διαβάστε την ιστορία της συνοικίας εδώ), μια συνοικία που, αν και βρίσκεται στο οριοθετημένο ιστορικό κέντρο της πόλης και δίπλα στη λίμνη, «ζει» απομονωμένα από την υπόλοιπη πόλη.

Η παρέμβαση αυτή κάθε άλλο παρά αργεί. Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση του έργου, με τον αντιδήμαρχο Έργων Γιώργο Αρλέτο να δηλώνει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ότι είναι θέμα ημερών να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός.

Το έργο της ανάπλασης της συνοικίας Σιαράβα εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» στις αρχές Ιουνίου, λίγο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2,7 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Από αυτά, τα 2,2 εκατ. ευρώ αφορούν τους πεζοδρόμους και τη διαμόρφωση οδών ήπιας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Δήμου Ιωανιτών, οι οδοί που θα γίνουν πεζόδρομοι, είναι: Κ. Ράπτη, Αετοράχης, Απ. Αρσάκη, πάροδος Απ. Αρσάκη, Αγγελικής Κομνηνής, Ψαλίδα, α' πάροδος Αετοράχης (στα «Ναυτάκια), β’ πάροδος Αετοράχης, γ’ πάροδος Αετοράχης (αδιέξοδο), τα πλατώματα στα «Ναυτάκια», στη «Σκάλα»...

Οι οδοί που διαμορφώνονται σε ήπιας κυκλοφορίας, είναι: Ζαλοκώστα, Δημάρχου Ιωαννίδου και Άννης Κομνηνής. Tρεις οδοί οι οποίες είναι και οι βασικές στις οποίες κινούνται σήμερα αυτοκίνητα.

Η επίστρωση θα γίνει με πλάκες γκρίζου χρωματισμού. Περιλαμβάνονται δε και εργασίες συμπλήρωσης του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων όπως και κατασκευής δικτύου υποδομής οπτικών ινών. Ο φωτισμός που θα τοποθετηθεί, θα είναι τεχνολογίας LED και θα ελέγχεται με σύστημα τηλεδιαχείρισης.

Υπάρχουν ακόμη δύο υποέργα. Το ένα αφορά την υπογειοποίηση τω δικτύων της ΔΕΗ, με προϋπολογισμό 226.000 ευρώ, και το άλλο την προμήθεια και τοποθέτηση συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων, με προϋπολογισμό 297.600 ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της μελέτης, το έργο της πεζοδρόμησης-διαμόρφωσης οδών ήπιας κυκλοφορίας στη συνοικία Σιαράβα πρέπει να ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με την όποια ανάδοχο εταιρία προκύψει από τον διαγωνισμό. Ωστόσο, οι παρατάσεις ολοκλήρωσης έργων είναι σύνηθες και αποκλειστικό φαινόμενο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back