Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρόταση για περισσότερη πεζοδρόμηση…

Εικόνα του άρθρου Πρόταση για περισσότερη πεζοδρόμηση…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2022, 18:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννινα» έρχεται να καταθέσει δημόσια την πρότασή του για τον τρόπο λειτουργίας της οδού Ανεξαρτησίας στο παραδοσιακό κέντρο των Ιωαννίνων για ένα δίμηνο.

Η πρόταση έρχεται μετά την απόφαση-γνωμοδότηση της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων του Δήμου Ιωαννιτών για δίμηνη μικτή λειτουργία της οδού, που προβλέπει πεζοδρόμηση τις ώρες που δεν λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα, και για εκπόνηση, στη συνέχεια, ολοκληρωμένης μελέτης. Οι τελικές αποφάσεις για την «πιλοτική» εν μέρει πεζοδρόμηση της Ανεξαρτησίας αναμένεται να ληφθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Διαβάστε: Η Ανεξαρτησίας... των ισορροπιών

Ο σύλλογος, ωστόσο, εκτιμά ότι το «πιλοτικό» αυτό δίμηνο απαιτείται περισσότερη πεζοδρόμηση.

Συγκεκριμένα, προτείνει να ισχύει η πεζοδρόμηση σε καθημερινή βάση, από τις 15:00 έως τις 03:00, και να υπάρχει πλήρης πεζοδρόμηση τα σαββατοκύριακα.

Η εκτίμηση του συλλόγου είναι ότι με αυτό τον τρόπο θα εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για την κυκλοφοριακή ροή, θα αυξηθεί η προσέλευση των πεζών στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής αλλά και των Γιαννιωτών και των επισκεπτών που θέλουν να κάνουν έναν περίπατο, και θα δοθεί περισσότερο χρόνο «στους συμπολίτες και συναδέλφους μας που είναι διστακτικοί για την πλήρη εφαρμογή του μέτρου, να δοκιμάσουν στην πράξη την προσέλευση πελατών και τη λειτουργικότητα της αγοράς τις απογευματινές ώρες» όπως τονίζεται. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και οι οποίοι δεν είναι υπέρ της πεζοδρόμησης.

Ο σύλλογος αναφέρει ακόμα ότι η προτεινόμενη επέκταση του μέτρου αφορά συνολικά 24 απογεύματα (8 εβδομάδεςx3 εργάσιμες ημέρες).

«Με την επιθυμία να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για τον τόπο και τη γειτονιά μας και με τη σιγουριά ότι θα τα καταφέρουμε, εμείς που από επιλογή βρισκόμαστε εδώ, αισιοδοξούμε και παλεύουμε για το ιστορικό μας κέντρο σεβόμενοι όλους όσους ζουν, εργάζονται ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή» τονίζεται.

Το θέμα της οδού Ανεξαρτησίας αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και κριτικής στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για την πολύμηνη καθυστέρηση υλοποίησης του έργου της ανάπλασης αλλά και ότι «προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι προκαλώντας μια προσχηματική διαβούλευση για την πεζοδρόμηση στην επιτροπή κυκλοφοριακών θεμάτων χωρίς να καταθέτει μια σοβαρή άποψη βασισμένη στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας». «Στην ουσία προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά με πειραματικά ωράρια πεζοδρόμησης στη λογική βλέποντας και κάνοντας» είπε.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, από την άλλη, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «ενδιαφέρθηκε οψίμως για την πεζοδρόμηση (ή μη) της Ανεξαρτησίας, χρήση η οποία είναι πολύ πιθανό να είναι ασύμβατη με τον υλοποιηθέντα τύπο καταστρώματος, χωρίς δε να έχει προχωρήσει η διάνοιξη της Ρήγα Φεραίου που αποφασίστηκε προσφάτως στο Δημοτικό Συμβούλιο και η οποία συνδέεται και αυτή με οποιαδήποτε κυκλοφοριακή ρύθμιση στην περιοχή».

Διαβάστε: Πεζόδρομος η οδός Χατζηκώστα

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ υπεραμύνθηκε των ενεργειών της δημοτικής αρχής: «Η Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων εισηγήθηκε μία ρύθμιση για δύο μήνες. Αυτή αφορά στην πεζοδρόμηση μετά το πέρας του εμπορικού ωραρίου. Το διάστημα των δύο μηνών είναι αρκετό για να εκτιμηθεί η πραγματική κατάσταση και να δούμε τι εξυπηρετεί καλύτερα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back