πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στους Ασπραγγέλους: Προβολή ντοκιμαντέρ για την ξερολιθιά

Εικόνα του άρθρου Στους Ασπραγγέλους: Προβολή ντοκιμαντέρ για την ξερολιθιά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2024, 09:22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σπηλιόπουλου «Πέτρα και Χρόνος. Οι Ξερολιθιές της Κύθνου» θα προβάλλει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπραγγέλων την Τετάρτη 7 Αυγούστου, στις 21:15, στους Ασπραγγέλους, στον χώρο του συλλόγου.

«Από την ξερολιθιά του Ζαγοριού ταξιδεύουμε στην αιγαιοπελαγίτικη ξερολιθιά της Κύθνου! Δυο τόποι αρκετά μακριά που τους ενώνει όμως η πέτρα και οι κοινές σκέψεις για την ανάδειξη μιας τέχνης που έχει ενταχθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και της UNESCO» αναφέρεται στην πρόσκληση.

Πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ, θα παρουσιαστεί το έργο της βραβευμένης από την Europa Nostra ομάδας «Το Μπουλούκι», μιας διεπιστημονικής συλλογικότητας που ασχολείται με τη μελέτη των παραδοσιακών υλικών και τεχνικών δόμησης. Το Μπουλούκι έχει εργαστεί κυρίως στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, όπου έζησαν και έδρασαν σημαντικοί τεχνίτες, αλλά και συνυφάνθηκαν διάφοροι πολιτισμοί των Bαλκανίων.

Η τέχνη της ξερολιθιάς εγγράφηκε το 2015 στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το 2018 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3