ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στον απόηχο της συμφωνίας

Εικόνα του άρθρου Στον απόηχο της συμφωνίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2017, 15:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το σχέδιο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης έγινε στον απόηχο της συμφωνίας Περιφέρειας Ηπείρου-δήμου Ιωαννιτών να χρηματοδοτηθούν και τα δύο έργα της οδού Νιάρχου και του άξονα «Βογιάννου-Πανηπειρωτικό Στάδιο».

Η παράταξη του Νίκου Γκόντα εμφανίστηκε ολίγον τι μουδιασμένη αρχικά, καθώς είχε προετοιμαστεί από καιρό να «σηκώσει» αντιπολιτευτικά την επιλογή της δημοτικής αρχής να προωθήσει ως α’ προτεραιότητας το έργο της Βογιάννου-Πανηπειρωτικό Στάδιο και όχι αυτό της οδού Νιάρχου. Μετά τις εξελίξεις, ο κ. Γκόντας περιορίστηκε στο να ζητήσει μια περαιτέρω δέσμευση με τη μορφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας Ηπείρου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν εμπιστεύεται τις προθέσεις της δεύτερης. Η δημοτική αρχή ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης και ότι υπάρχει καλή συνεργασία με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη.

Ωστόσο, έγινε αρκετή συζήτηση σε ήπιους τόνους για το πώς μπορούν να χρηματοδοτηθούν εντέλει και τα δύο έργα, δεδομένου ότι μέσω του σχεδίου αστικής βιώσιμης ανάπτυξης έχουν εκχωρηθεί στον Δήμο για οδικούς άξονες μόλις 15 εκατ. ευρώ. Κι αυτά ενώ ο προϋπολογισμός (όχι το κόστος) των δύο έργων εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ -25 εκατ. ευρώ το καθένα. Καταρχήν, ο Δήμος υπολογίζει ότι θα προκύψει ένα σεβαστό ποσό από τις εκπτώσεις των έργων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, όπως και ότι το κόστος για το κάθε οδικό έργο θα είναι σημαντικά μικρότερο από τον προϋπολογισμό των 25 εκατ. ευρώ (οι εκπτώσεις συνήθως για τέτοια έργα φτάνουν κατά μέσο όρο στο 40%). Αν χρειαστούν επιπρόσθετα κονδύλια, υπάρχουν δύο λύσεις: είτε ο δανεισμός είτε η εξεύρεση επιπρόσθετων πόρων μέσω της αναθεώρησης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020». Για ενδεχόμενη αναθεώρηση του προγράμματος, αν απαιτηθεί, δεσμεύτηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης με τη δημόσια ανακοίνωσή του.

Το δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε τους δημοτικούς συμβούλους είναι η «ωριμότητα» των δύο έργων. Καταρχήν να ξεκαθαριστεί ότι κανένα από τα δύο έργα δεν είναι έτοιμα να δημοπρατηθούν. Για το έργο της οδού Νιάρχου, την οποία θα υλοποιήσει η Περιφέρεια, ναι μεν υπάρχουν οριστική μελέτη (η οποία μάλιστα έχει κοστίσει 1 εκατ. ευρώ) και περιβαλλοντική αδειοδότηση αλλά δεν έχουν γίνει απαλλοτριώσεις. Για τον οδικό άξονα της «Βογιάννου-Πανηπειρωτικό Στάδιο», ο οποίος προβλέπεται στη μελέτη του Ρυθμιστικού Σχεδίου ότι θα λειτουργήσει ως εξωτερικός δακτύλιος της πόλης, έχουν γίνει μόνο κάποιες προκαταρκτικές μελέτες. Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας ανέφερε χτες ότι η οριστική τεχνική μελέτη για τον οδικό άξονα θα είναι έτοιμη το 2017. Εντός των επόμενων μηνών, όπως είπε, θα γίνει η περιβαλλοντική μελέτη ενώ τον ερχόμενο Μάρτιο θα κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο ο πίνακας με τις απαλλοτριώσεις.

Το μεγάλο στοίχημα, λοιπόν, για τον δήμο Ιωαννιτών είναι να προλάβει την «ωρίμανση» του έργου, προκειμένου το 2018 να δημοπρατηθεί. Το ίδιο ισχύει και για την Περιφέρεια Ηπείρου για το έργο της Νιάρχου, δεδομένου ότι εκεί οι απαλλοτριώσεις θα είναι δύσκολες, υπό την έννοια ότι έχει αναπτυχθεί μια έντονη εμπορική δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3