ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ας συζητήσουμε για «την πόλη που θέλουμε»

Εικόνα του άρθρου Ας συζητήσουμε για «την πόλη που θέλουμε»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2017, 21:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το στρατηγικό σχέδιο για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη του δήμου Ιωαννιτών είναι έτοιμο και βρίσκεται στον «αέρα» για δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 10 Ιανουαρίου (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ioannina.gr).

Η ύπαρξη σχεδίου για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη επιβάλλεται από το νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για κάθε μεγάλη πόλη. Στην ουσία, οι μεγάλοι δήμοι καλούνται να διαχειριστούν ένα μικρό Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ). Στον δήμο Ιωαννιτών αναλογεί για το σχέδιο αυτό μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» το ποσό των 30,7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης της πόλης των Ιωαννίνων ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός του Δήμου περιλαμβάνει τα έργα α’ προτεραιότητας που θα χρηματοδοτηθούν από το σίγουρο «πακέτο» των 30,7 εκατ. ευρώ και τα έργα β’ προτεραιότητας, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν είτε από τις αναμενόμενες εκπτώσεις των έργων α’ προτεραιότητας είτε από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ ή μέσω της επιδιωκόμενης αύξησης των πόρων που θα διατεθούν στον Δήμο από το ΠΕΠ Ηπείρου για τη χρηματοδότηση του σχεδίου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

«Όραμά μας είναι η ανάδειξη των Ιωαννίνων σε ανοιχτή, λειτουργική πόλη, σε έναν μητροπολιτικό πόλο με διακρατική αναγνωρισιμότητα και εμβέλεια» αναφέρει σε δήλωσή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, απευθύνοντας πρόσκληση στους πολίτες και στους φορείς να συμμετάσχουν στη διαδικασία για τη συνδιαμόρφωση του μέλλοντος της πόλης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων και έργων με περιβαλλοντικό, ενεργειακό και κοινωνικό προσανατολισμό. Με μια πρώτη ανάγνωση, είναι σαφές ότι ο δήμος Ιωαννιτών προσπαθεί να αξιοποιήσει τα δύο «δυνατά χαρτιά» της πόλης: τη λίμνη, και πιο συγκεκριμένα την παραλίμνια περιοχή, και το Κάστρο.


ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Εντός του Κάστρου, ο σχεδιασμός προβλέπει αποκατάσταση των οθωμανικών λουτρών, ανάδειξη της οθωμανικής βιβλιοθήκης, ανάδειξη του χώρου του Δημοτικού Μουσείου και δημιουργία ενός πάρκου πολιτισμού με αναβάθμιση των πεζόδρομων και των κοινόχρηστων χώρων, με τον συνολικό προϋπολογισμό να φτάνει στα 4,5 εκατ. ευρώ. Στο 1,8 εκατ. ευρώ, παράλληλα, εκτιμάται ότι θα φτάσει το κόστος για τη δημιουργία παραλίμνιας περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής από το Πέραμα μέχρι τον ποδηλατόδρομο στο ανάχωμα. 

Στον κατάλογο των έργων α’ προτεραιότητας, περιλαμβάνεται και η ανάπλαση της ιστορικής συνοικίας της Σιαράβας, μεταξύ της Μητρόπολης και της οδού Γαριβάλδη. Με το έργο αυτό κάποιοι δρόμοι θα γίνουν πεζόδρομοι ενώ άλλοι θα διαμορφωθούν. Το παρών στον εν λόγω κατάλογο δίνουν η μετατροπή του ΚΕΠΑΒΙ στο νέο δημαρχείο, με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, η ανάπτυξη μιας έξυπνης πλατφόρμας (με τις διάφορες ψηφιακές λειτουργίες του Δήμου), η δημιουργία κέντρου για το παιδί στο πρώην άσυλο ανιάτων και η ανάπλαση της πλατείας Πύρρου. Και ο κατάλογος των έργων α’ προτεραιότητας κλείνει με τον οδικό άξονα Πανηπειρωτικό Στάδιο-κόμβος Βογιάνου και με προγράμματα προώθησης της απασχόλησης.

Στον κατάλογο των έργων β’ προτεραιότητας συμμετέχουν τέσσερα έργα: η πριβαλλοντική αποκατάσταση και ανάδειξη αστικού παραλίμνιου μετώπου (από περιοχή Μάτσικα έως οδό Βογιάννου), η ανάπλαση του πάρκου Λιθαρίτσια, η μετατροπή των πρώην στρατιωτικών φυλακών σε εναλλακτικό καλλιτεχνικό πάρκο (πρόταση για χρηματοδότηση έχει γίνει ήδη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη») και η κατασκευή της οδού Νιάρχου. Το τελευταίο είναι ένα οδικό έργο που έρχεται από τα παλιά και του οποίου ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back