Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιφέρεια Ηπείρου: «Τα ψεύτικα τα λόγια» και τα «πορίσματα»

Εικόνα του άρθρου Περιφέρεια Ηπείρου: «Τα ψεύτικα τα λόγια» και τα «πορίσματα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/01/2019, 19:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάθε άλλο παρά αποδέχεται η Περιφέρεια Ηπείρου τη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη για την οδό Νιάρχου στον οποίο είχε προσφύγει η συντονιστική επιτροπή κατοίκων και επιχειρηματιών της οδού και των γύρω περιοχών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ήρθε επί της ουσίας να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του οδικού έργου με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει ευρύτερος συγκοινωνιακός σχεδιασμός φέρνοντας ως παράδειγμα και την υπόθεση με τον δακτύλιο της πόλης των Ιωαννίνων.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έκανε λόγο για «λανθασμένη γνωμοδότηση» ενώ χαρακτήρισε τους διαμαρτυρόμενους «αυτόκλητους ανευθυνο-υπεύθυνους συνηγόρους της περιοχής Νιάρχου». Μάλιστα, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι «όλοι αυτοί οι διαμαρτυρόμενοι έχουν δεχθεί τις απαλλοτριώσεις». Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου προστίθεται δε ότι «οι οψίμως διαμαρτυρόμενοι μέσω συνεντεύξεων κ.λπ., συμμετείχαν με δικηγόρο για αύξηση της αποζημίωσής τους, εξασφαλίζοντας κατ’ αναλογία αξιοσημείωτη προσωρινή αποζημίωση».

Το βασικό επιχείρημα του περιφερειάρχη και προς τον Συνήγορο του Πολίτη είναι ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του οδικού έργου, το οποίο έχει ανάδοχο ήδη, εγκρίθηκε από το υπουργείο ΠΕΚΑ (και όχι από την Περιφέρεια, όπως υπογράμμισε) το 2013. Λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη, η Περιφέρεια Ηπείρου εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει και την ανησυχία του «για τα ‘πορίσματα’ του Συνηγόρου του Πολίτη».

Σε αυτή την ανακοίνωση, η Περιφέρεια Ηπείρου επισημαίνει ότι η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων «παράγει τεκμήριο νομιμότητας, καθώς δεν προσβλήθηκε  ποτέ και από κανέναν ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου (Συμβούλιο της Επικρατείας), παρά μόνο οψίμως, ήτοι 6 σχεδόν χρόνια μετά την έκδοσή της, αμφισβητείται verbis (με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα) για τις ανάγκες της τηλεθέασης». Στη συνέχεια, αναφέρεται στην απόφαση του περιφερειάρχη το 2014 για απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών εντός της ζώνης διέλευσης του έργου, η οποία «ουδέποτε αμφισβητήθηκε ούτε προσβλήθηκε ποτέ και από κανέναν ενώπιον δικαστηρίου», και σε μια ειδική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2017 (ΦΕΚ 199/21.12.2017, τ. Α’) σύμφωνα με την οποία το έργο της οδού Σταύρου Νιάρχου χαρακτηρίσθηκε ως έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας. Στον «κατάλογο» των νομικών πράξεων, η Περιφέρεια Ηπείρου προσθέτει τέλος την πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Ιωαννίνων για τις απαλλοτριώσεις.

Τέλος, ο κ. Καχριμάνης εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση της υπόθεσης της οδού Νιάρχου με την υπόθεση του έργου του δακτυλίου, υποστηρίζοντας ότι η οδός Νιάρχου «αφορά 20.000 κατοίκους που μετακινούνται καθημερινά σε αυτή τη διαδρομή, ενώ το άλλο έργο δεν θα δέχεται ποτέ τέτοια φόρτιση». Φορέας υλοποίησης της οδού Νιάρχου είναι η οδός Νιάρχου, ενώ φορέας υλοποίησης του δακτυλίου (κόμβος Βογιάνου-Πανηπειρωτικό Στάδιο) του Δήμου Ιωαννιτών. Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».


ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

Με αφορμή τη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, δήλωση έκανε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος διαβλέπει στην υπόθεση της οδού Νιάρχου «την καταστροφική λογική της ‘ενός ανδρός αρχή’», δηλαδή του κ. Καχριμάνη. Όπως προσθέτει στη συνέχεια: «Στην περίπτωση της Νιάρχου, γιατί έχουν όλοι δίκαιο, η λύση υπάρχει. Σίγουρα χρειάζεται ο δρόμος, αλλά σίγουρα επίσης υπάρχει λύση για να εξυπηρετηθούν και οι πολίτες και οι επιχειρηματίες της περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back