ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ναι στην οδό Νιάρχου, αλλά όχι έτσι»

Εικόνα του άρθρου «Ναι στην οδό Νιάρχου, αλλά όχι έτσι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2019, 16:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από μια πολύμηνη σιωπή, η συντονιστική επιτροπή κατοίκων-επαγγελματιών παρά την οδό Νιάρχου, Σεισμοπλήκτων και Κάτω Νεοχωρόπουλου επανέρχονται στο προσκήνιο, ζητώντας από την Περιφέρεια Ηπείρου να σταματήσει το έργο της ανακατασκευής της οδού Νιάρχου όπως έχει σχεδιαστεί. Παράλληλα, προσκαλούν τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες να καταθέσουν τη θέση τους για το οδικό αυτό έργο, που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020»..

Η νέα παρέμβαση της συντονιστικής επιτροπής έρχεται σε μια περίοδο που το έργο της οδού Νιάρχου βρίσκεται ένα στάδιο πριν από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της αναδόχου εταιρίας. Η επιτροπή έχει καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από πέρσι. Όπως αναφέρθηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, η υπόθεση πήρε δύο φορές αναβολή μετά από αίτημα της Περιφέρειας.

Εκ μέρους της επιτροπής, ο αρχιτέκτονας Γιάννης Μπέλλος έκανε γνωστή τη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, όπου είχε γίνει αίτημα για τη νομιμότητα κατασκευής της οδού Νιάρχου και τη μετατροπή τους από σε κλειστή οδό. Με πρόσφατο έγγραφό του, ο Συνήγορος του Πολίτη στηλιτεύει την απουσία συγκοινωνιακού σχεδιασμού στον Δήμο Ιωαννιτών, συνδέοντας την υπόθεση της Νιάρχου με αυτήν του δακτυλίου της πόλης (κόμβος Βογιάνου-Πανηπειρωτικό Στάδιο), ο οποίος είχε την περιπέτειά του με την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Εκτιμά δε ότι απαιτείται η εκπόνηση συνολικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων όλων των συγκοινωνιακών έργων.

Ο κ. Μπέλλος ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες δεν διαφωνούν με την αναγκαιότητα της βελτίωσης του δρόμου, αλλά διαφωνούν με το μέγεθος της παρέμβασης. «Για να καταλάβετε το μέγεθος της παρέμβασης, στη διασταύρωση της Νιάρχου και της περιφερειακής οδού, θα ‘φυτευτεί’ ένας κόμβος με διάμετρο 300 μ., και ύψους από 5,5 έως 7.5 μ.» τόνισε, προσθέτοντας ότι αφενός μεν τέτοιο κόμβο δεν έχει ούτε η Εγνατία οδός και αφετέρου ότι «στο μέλλον δεν θα χρειάζεται» (σ.σ. όταν η Ιόνια οδός θα συνεχιστεί μέχρι την Κακαβιά). 

Ο κ. Μπέλλος ήταν ιδιαίτερα σκληρός στην κριτική που άσκησε σε όλους τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μίλησε για «αλαζονεία» του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, για «αυταρέσκεια» της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη (σχολιάζοντας και το γεγονός ότι η πρώτη της προεκλογική δήλωση ως υποψήφιας δημάρχου Ιωαννίνων σχετίζεται με το έργο της Νιάρχου) και για «δειλία και καιροσκοπισμό» τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων είχε χαρακτηρίσει από την πρώτη στιγμή το έργο της Νιάρχου «φαραωνικό». Η θέση του κ. Μπέλλου ήταν ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έπρεπε να παλέψει για να γίνει σωστά το έργο αυτό.

Κατέληξε δε επισημαίνοντας ότι με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πλέον, είναι καλύτερα να μη γίνει καθόλου το έργο. «Ο δρόμος αυτός θα είναι σαν να φοράει κάποιος ένα κοστούμι πέντε φορές μεγαλύτερο» υπογράμμισε.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3