ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιφέρεια Ηπείρου: Νιάρχου... με νύχια και με δόντια

Εικόνα του άρθρου Περιφέρεια Ηπείρου: Νιάρχου... με νύχια και με δόντια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2017, 17:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν καλά καλά «στεγνώσει το μελάνι» στις ενημερωτικές ιστοσελίδες (και πριν τα έντυπα ΜΜΕ κάνουν οποιαδήποτε αναφορά) για τα τεκταινόμενα με το θέμα της οδού Νιάρχου στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (διαβάστε εδώ), η Περιφέρεια Ηπείρου έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση για να καταγγείλει «τους κατόπιν εορτής ‘επαναστάτες’», όπως τους χαρακτηρίζει.

Η περιφερειακή αρχή έρχεται να υπερασπιστεί με νύχια και με δόντια το έργο της ανακατασκευής της οδού Νιάρχου (ή καλύτερα το μέγεθος του έργου), με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ, και να υπογραμμίσει με τον πιο έντονο τρόπο ότι «η Περιφέρεια είναι έτοιμη να υλοποιήσει το έργο, το οποίο θα χαίρονται και όσοι σήμερα το πολεμούν». Αν και διευκρινίζει ότι «δεν έχει πρόθεση να αντιδικήσει με κανέναν», τα βέλη της τα στρέφει και στον δήμο Ιωαννιτών και δη στη δημοτική αρχή, η οποία συμμερίζεται τους προβληματισμούς επιχειρηματιών και κατοίκων της οδού Νιάρχου.

«Ουδείς νομιμοποιείται να επιρρίπτει ευθύνες στην Περιφέρεια για ‘μη ενημέρωση’  και για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Ορισμένοι δε σήμερα προκειμένου να δικαιολογήσουν την απραξία και την αδιαφορία τους να καταθέσουν προτάσεις και να διατυπώσουν τις όποιες ενστάσεις τους στον κατάλληλο και προβλεπόμενο χρόνο, εμφανίζονται κατόπιν εορτής ‘επαναστάτες’» επισημαίνει. Προσθέτει δε ότι «οι εναλλαγές θέσεων από τις αρχές, ανάλογα των πιέσεων που ασκούν ολιγομελείς ομάδες, των οποίων οι επιθυμίες είναι μεν σεβαστές, δεν συμβαδίζουν ωστόσο με το συμφέρον του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου». 

Η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά στη συνέχεια στην καταγραφή του ιστορικού της όλης υπόθεσης, θυμίζοντας ότι η μελέτη ξεκίνησε το 2009 από την τότε κρατική Περιφέρεια, όπως και ότι στο μεσοδιάστημα έγιναν δημόσιες προσκλήσεις για κατάθεση απόψεων επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Υπογραμμίζει δε ότι τον Μάιο του 2012 είχε και συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών, και συγκεκριμένα με τον τότε δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο και τον τότε αντιδήμαρχο Βασίλη Μασσαλά, οι οποίοι είχαν ζητήσει την ενσωμάτωση στη μελέτη και του κόμβου Δωδώνης-Βελισσαρίου. Τον Νοέμβριο του 2012, ο Δήμος προσκλήθηκε να καταθέσει γραπτές απόψεις επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωρίς να υπάρξει καμία απάντηση. «Επίσης καμία  παρέμβαση ή αντίρρηση δεν είχε διατυπωθεί είτε από πολίτες που σήμερα διαμαρτύρονται, είτε ακόμη και από δημοτικούς συμβούλους που τώρα εμφανίζονται ‘πολέμιοι’ του έργου» αναφέρει.

Η περιφερειακή αρχή βάζει στο στόχαστρό και τον αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Θανάση Μανταλόβα, για τον οποίο επισημαίνει ότι ήταν ο αρμόδιος υπάλληλος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Υπηρεσίας που χειρίστηκε το 2012 την πράξη ένταξης της οριστικής μελέτης της Νιάρχου, με προϋπολογισμό 868.000 ευρώ, στο ΕΣΠΑ.

Για το έργο καθαυτό, η Περιφέρεια Ηπείρου ξεκαθαρίζει ότι η οδός Νιάρχου είναι τμήμα της εθνικής οδού Ιωάννινα-Δωδώνη και ως εθνική οδός θα πρέπει να είναι απόλυτα αποκομμένη από τις παρακείμενες δραστηριότητες, απαντώντας έτσι στις ενστάσεις περί κλειστού αυτοκινητόδρομου. «Παρά ταύτα, σχεδιάστηκε ως αστική οδός ταχείας κυκλοφορίας (περιαστική οδός) με πλήρες δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων με όλες τις προβλέψεις της νομοθεσίας  για  ΑμεΑ» αναφέρει. Ο δρόμος περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με πέντε ισόπεδους κόμβους (οι τρεις από αυτούς στο τμήμα από Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μέχρι Πεδινή) και έναν ανισόπεδο κόμβο στην Παράκαμψη. Εκτός από τους ισόπεδους κόμβους, ανά 200-300 μέτρα προβλέπονται είσοδοι-έξοδοι στις παράλληλες οδούς της λεωφόρου Νιάρχου «που θα εξυπηρετούν πλήρως τα καταστήματα και όλες τις ιδιοκτησίες» όπως υπογραμμίζει. Τέλος δίνει και μια άλλη απάντηση στους επιχειρηματίες: «Η μελέτη προβλέπει εκτός του κύριου οδικού άξονα και ‘τοπικές οδούς’ που θα είναι δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με επιπρόσθετο όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και οικοπέδων ότι θα έχουν πρόσβαση χωρίς την ανάγκη νέων αδειών, τις οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα υποχρεώνονταν να τις πληρώσουν οι ίδιοι».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back