Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα βρήκαν για τους δύο δρόμους

Εικόνα του άρθρου Τα βρήκαν για τους δύο δρόμους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2017, 13:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δύο οδικά έργα για τα οποία διεξαγόταν τον τελευταίο καιρό ένας «υπόγειος πόλεμος» μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και δήμου Ιωαννιτών, πήραν το «πράσινο φως» για να χρηματοδοτηθούν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Είχε προηγηθεί την Παρασκευή συνάντηση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη με τον δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα.

Λίγες ώρες λοιπόν πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του Δήμου, η Περιφέρεια Ηπείρου, με μια λιτή της ανακοίνωση, κάνει γνωστό ότι τόσο η κατασκευή της οδού Νιάρχου (πρώην Πανεπιστημίου) όσο και η κατασκευή του νέου οδικού άξονα «Βογιάννου-Πανηπειρωτικό Στάδιο» (εξωτερικός δακτύλιος της πόλης) αποτελούν έργα πρώτης προτεραιότητας και «θα επιδιωχθεί η κατασκευή αμφοτέρων και με τυχόν αναθεώρηση του επιχειρησιακού προγράμματος, αν απαιτηθεί». Και καταλήγει: «Η κατασκευή και η ολοκλήρωση των έργων, θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο του ιδίου προγράμματος, αναλόγως και παράλληλα της ωριμότητάς τους».

Η δημοτική αρχή είχε εντάξει και τα δύο έργα στο σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Το έργο «Βογιάννου-Πανηπειρωτικό Στάδιο» το είχε ορίσει ως έργο πρώτης προτεραιότητας, ενώ το έργο της οδού Νιάρχου ως έργο δεύτερης προτεραιότητας, βάσει και των διαθέσιμων κονδυλίων στο σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Η περιφερειακή αρχή πίεζε όμως να προωθηθεί η οδός Νιάρχου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορούν να εξευρεθούν πόροι και για τα δύο οδικά έργα (το καθένα από αυτά έχει προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ).

Και ξαφνικά, υπάρχει η βούληση εκ μέρους της να βρεθούν κονδύλια και για τα δύο οδικά έργα –ακόμα και αν χρειαστεί αναθεώρηση του επιχειρησιακού προγράμματος. Ο άξονας του προγράμματος για τις υποδομές διαθέτει σήμερα 75 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως είναι «κλεισμένα» για διάφορα έργα. Μια ενδεχόμενη αναθεώρηση (που μπορεί να μη χρειαστεί, αν υπάρχουν ικανοποιητικές εκπτώσεις στα ενταγμένα έργα), σημαίνει μεταφορά κονδυλίων από άλλον άξονα στον άξονα των υποδομών.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για κερδισμένους και χαμένους σε πολιτικό επίπεδο, κερδισμένη βγαίνει η δημοτική αρχή, η οποία είχε εντάξει και τα δύο έργα στο σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης αλλά δεν είχε κονδύλια να υλοποιήσει και τα δύο. Η περιφερειακή αρχή, από την πλευρά της, φαίνεται ότι κατανόησε τη σπουδαιότητα και των δύο έργων και έκανε πίσω βρίσκοντας τη λύση. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν ανακοινώσεις από διάφορους φορείς υπέρ της οδού Νιάρχου, για την οποία έγινε παρέμβαση ακόμα και από τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη.

Σημασία έχει ότι και τα δύο έργα παίρνουν τον δρόμο τους. Από δω και πέρα, η υλοποίησή τους εξαρτάται και από την «ωριμότητά» τους: από τις μελέτες αλλά και από τις απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3