ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προεδρικό Διάταγμα για τη Λίμνη; Σε αναμονή

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/10/2021, 23:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πολυαναμενόμενο εδώ και 13 χρόνια Προεδρικό Διάταγμα για τη Λίμνη Παμβώτιδα, που θα καθορίζει τις χρήσεις γης στην παραλίμνια περιοχή, αποτέλεσε το αντικείμενο των χαιρετισμών πολιτικών προσώπων στο συνέδριο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες που πραγματοποιείται στα Γιάννενα.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, που παραβρέθηκε στο συνέδριο, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι σύντομα το τελικό σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) θα είναι έτοιμο, καθώς ολοκληρώνεται η ειδική περιβαλλοντική μελέτη (απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση του Π.Δ.).

Όπως είπε, πριν λίγες ημέρες, έγινε μια πρώτη διαβούλευση μεταξύ των μελετητών και του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ εκτίμησε ότι στα τέλη της χρονιάς με αρχές του επόμενου έτους θα γίνει η επίσημη διαβούλευση. «Ολοκληρώνονται τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στο Προεδρικό Διάταγμα» τόνισε, και μίλησε για την ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της αποδέσμευσης δραστηριοτήτων και της εξασφάλισης της προστασίας του οικοσυστήματος.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης αναφέρθηκε στην ανάγκη του Π.Δ., αλλά έθεσε ένα ζήτημα: Πώς θα καταστούν συμβατά το Π.Δ. για την Παμβώτιδα και το Π.Δ. για το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο, όταν αυτό ολοκληρωθεί. Μίλησε ακόμα για το μεταβατικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται ακόμη οι Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, αναφέρονται ότι ο ΟΦΥΠΕΚΑ πρέπει να αναλάβει πλήρως τον ρόλο του. Τέλος, επεσήμανε ότι εξίσου σημαντικό είναι να λαμβάνεται υπόψη το σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής και επανέλαβε την πάγια θέση του ότι για τα λιμναία οικοσυστήματα θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα ζητήματα όπως είναι η ανανέωση των υδάτων,  ο καθορισμός της κατώτατης στάθμης κ.λπ.

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, στον χαιρετισμό της, επέκρινε την κυβέρνηση της ΝΔ για τον νόμο που ψήφισε, μέσω του οποίου προχωρά στη μετατροπή των Φορέων Διαχείρισης από ανεξάρτητους επιστημονικούς-περιβαλλοντικούς φορείς «σε ‘παραρτήματα’ ενός νέου υπερσυγκεντρωτικού φορέα (ΟΦΥΠΕΚΑ), απόλυτα ελεγχόμενου από την κυβέρνηση και χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, δημιουργώντας μια αθηνοκεντρική δομή, σε αντίθεση τόσο των εισηγήσεων των εμπλεκόμενων επιστημονικών φορέων όσο και της τρέχουσας διεθνούς πρακτικής».

Για το Π.Δ. της λίμνης επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία της Παμβώτιδας η έκδοσή του. Ανέφερε δε ότι προς την κατεύθυνση αυτή είχε κινηθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος κατέληξε στη σύνταξη ενός νέου Π.Δ., «τις διαφοροποιήσεις και παρατηρήσεις των πολλαπλών εκδοχών του Π.Δ. (σ.σ. το σχέδιο Π.Δ. άλλαξε πολλές φορές από τότε που κατατέθηκε για πρώτη φορά σε δημόσια διαβούλευση), αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που είχε εκπονηθεί στην περιοχή».

Σε αυτό το σημείο είπε ότι, παρότι τον Ιούλιο του 2019 το Προεδρικό Διάταγμα ήταν έτοιμο και απέμεναν οι γνωμοδοτήσεις ορισμένων φορέων για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχώρησε στην ολοκλήρωση του Π.Δ. και την αποστολή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφήνοντας μέχρι σήμερα μετέωρη τη θεσμική κατοχύρωση και νομική θωράκιση που διασφαλίζει ένα νομοθέτημα, το οποίο θα καθορίσει τις χρήσεις γης και τους περιορισμούς δόμησης στην παραλίμνια περιοχή».  

Χαιρετισμό έκανε και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βασίλης Βλέτσας (απουσία δημάρχου Μωυσή Ελισάφ), ο οποίος κατέθεσε εκ νέου το αίτημα του Δήμου Ιωαννιτών για ενεργό ρόλο στα της λίμνης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back