Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στη Βουλή ο υγρότοπος Τσαμαρά

Εικόνα του άρθρου Στη Βουλή ο υγρότοπος Τσαμαρά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2021, 16:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στη Βουλή φέρνει το θέμα του υγρότοπου Τσαμαρά που απειλείται από την κατασκευή του οδικού άξονα «Κόμβος Βογιάνου-Πανηπειρωτικό Στάδιο» ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. Ο κ. Αρσένης κατέθεσε μάλιστα επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Το θέμα του υγρότοπου Τσαμαρά, στην περιοχή της Ανατολής Ιωαννίνων, είχε αναδείξει πριν από λίγο καιρό ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων . Ο βουλευτής επισημαίνει στην επίκαιρη ερώτησή του ότι «ο υγρότοπος αποκρύπτεται στα χαρτιά για να τσιμεντωθεί». Υπενθυμίζεται ότι για το έργο υφίσταται περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Όπως σημειώνεται, στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «δεν έχει συμπεριληφθεί ο υγρότοπος κατά παράβαση της εθνικής και κοινοτικής σχετικής νομοθεσίας». Ο υγρότοπος Τσαμαρά έχει καταγραφεί και βρίσκεται στον κατάλογο υγροτόπων που πρόσφατα κατάρτισε το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων για το ηπειρωτικό τμήμα της χώρας, σε συνεργασία με το Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών του ΥΠΕΝ. Βρίσκεται δε σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000 και αποτελεί μέρος ενός συμπλέγματος πολυάριθμων λιμνών και ελών.

Ο κ. Αρσένης ρωτά τον υπουργό αν έχει γνώση της συγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και αν «ναι», γιατί τη δέχεται «ακόμα και αν αποκρύπτει την παρουσία τόσο σημαντικού υγροτόπου και προβλέπει την καταστροφή του».


Διαβάστε 

Υγρότοπος Τσαμαρά κατά... μεγάλου δακτύλιου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back