ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στη Βουλή, η… επιστροφή των εργολάβων

Εικόνα του άρθρου Στη Βουλή, η… επιστροφή των εργολάβων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2022, 02:00
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εξηγήσεις και απαντήσεις για την επιστροφή των εργολάβων καθαριότητας στα νοσοκομεία ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και Ανδρέας Ξανθός με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, φέρνουν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με τη διοίκηση να αναθέτει σε ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία την καθαριότητα. Ο διαγωνισμός για την παροχή της υπηρεσίας αυτής ανέρχεται σε 6,5 εκατ. ευρώ.

Οι δύο βουλευτές υπενθυμίζουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αντικαταστήσει τις εργολαβίες καθαριότητας στα νοσοκομεία με εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με ατομικές συμβάσεις εργασίας. «Η συγκεκριμένη απόφαση είχε ως αποδεδειγμένη συνέπεια να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, όπως και τα νοσοκομεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του ΠΓΝΙ, να εξοικονομήσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ» αναφέρουν.

Πιο συγκεκριμένα για το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων, επισημαίνουν πως η απομάκρυνση των εργολάβων από την καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη είχε ως αποτέλεσμα να εξοικονομούνται περίπου 520.000 ευρώ κάθε έτος. «Μάλιστα, η εξοικονόμηση επετεύχθη παρά τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν από την έναρξη λειτουργίας της 4ης Πτέρυγας, έκτασης περίπου 8.000 τμ.» τονίζουν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθυμίζουν πως ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση τον προηγούμενο Μάρτιο, επιχείρησε να μετατοπίσει το βάρος της απόφασης για τις εργολαβίες στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Ανέφερε πως πρέπει να παρουσιάσουν οικονομοτεχνικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι το κόστος του εργολάβου είναι μικρότερο για το Δημόσιο, σε σχέση με τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «σύμφωνα με την ιδεολογική προσέγγιση της ΝΔ, τα νοσοκομεία μπορούν να δίνουν υπηρεσίες και εκτός νοσοκομείου, με το δημόσιο να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα».

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής Ιωαννίνων και ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει αν έγιναν πράγματι οι οικονομοτεχνικές μελέτες. Ποια είναι τα συμπεράσματα και ποιο το όφελος για το Δημόσιο στην περίπτωση που οι υπηρεσίες ανατεθούν σε εργολάβους;  

Τέλος, ζητούν την εργασιακή εξασφάλιση των 180 συμβασιούχων στην καθαριότητα του ΠΓΝΙ και καλούν το Θάνο Πλεύρη να απαντήσει αν θα ανανεώσει τις συμβάσεις τους.

Τον διαγωνισμό για την… επιστροφή των εργολάβων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είχε καταγγείλει η Οργάνωση Μελών Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ πριν από μια εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back