Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι εργολάβοι επιστρέφουν

Εικόνα του άρθρου Οι εργολάβοι επιστρέφουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2022, 16:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου παροχής υπηρεσιών καθαριότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, πρoϋπoλoγισμoύ 6.544.462 ευρώ, καταγγέλλει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα η Οργάνωση Μελών Υγείας.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι 180 περίπου εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης με ατομικές συμβάσεις εργασίας που εργάζονται σήμερα στο ΠΓΝΙ απολύονται, αφού πρώτα έφεραν εις πέρας το βαρύ έργο της καθαριότητας του νοσοκομείου στην περίοδο του Covid-19» σημειώνει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων θυμίζει ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι εργολάβοι καθαριότητας αντικαταστάθηκαν με εργαζόμενους-ες με ατομικές συμβάσεις εργασίας. «Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής οι εργαζόμενοι (ΣΟΧ) απέκτησαν αξιοπρεπείς μισθούς καθώς οι αποδοχές τους αυξήθηκαν πάνω από 250-300€ μηνιαίως, ανθρώπινο ωράριο (μπήκε τέλος στα 10ώρα) με πληρωμένες υπερωρίες και εξαιρέσιμα. Ακόμη και σε επίπεδο ‘κόστος-όφελος’ που είναι η σημαία των τεχνοκρατών, το Δημόσιο αποδείχτηκε πιο οικονομικό και με περισσότερες δυνατότητες εξυπηρέτησης των πολιτών, καθώς σε πάνω από 70 Νοσοκομεία που υπογράφτηκαν συμβάσεις με τους εργαζόμενους, έμεινε παρακαταθήκη το όφελος >70.000.000€/ έτος για το Δημόσιο» τονίζεται.

Αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε από την αρχή τις προθέσεις της, όταν τον Σεπτέμβριο του 2019 άλλαξε το όριο (από 2 χρόνια σε 1) για τις ΣΟΧ.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι υπήρξε δέσμευση του υπουργού Υγείας φέτος σε επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή πως θα πρέπει οι διοικήσεις των νοσοκομείων να παρουσιάσουν οικονομοτεχνικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι το κόστος του εργολάβου είναι μικρότερο για το Δημόσιο, από τους εργαζόμενους με συμβάσεις,

«Η διασφάλιση του δημοσίου και του κοινωνικού συμφέροντος αποτελούν ευθύνη της κυβέρνησης και όσων λαμβάνουν τις αποφάσεις. Tα ερωτήματα λοιπόν είναι αμείλικτα. Με ποιο επιχείρημα και μάλιστα χωρίς να υπάρχει καμιά οικονομοτεχνική μελέτη, επανέρχονται οι εργολάβοι στα νοσοκομεία όταν αποδεδειγμένα παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερες σχέσεις εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους;» υπογραμμίζεται.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να ανανεώσει τις συμβάσεις των εργαζόμενων και να αποσύρει τον σχεδιασμό της για επιστροφή των εργολάβων στο ΕΣΥ μέσω αμφισβητούμενων διαγωνισμών, όπως σημειώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back