Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σπεύδοντας βραδέως για την προστασία της Παμβώτιδας

Εικόνα του άρθρου Σπεύδοντας βραδέως για την προστασία της Παμβώτιδας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2023, 17:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα προστέθηκε στη συζήτηση –και τις προειδοποιήσεις για νέες αργοπορίες- για το Προεδρικό Διάταγμα της Παμβώτιδας.

Το επί σειρά ετών πλέον θέμα που παραμένει ανοιχτό, εις βάρος του περιβάλλοντος και του λιμναίου οικοσυστήματος, αλλά προς όφελος συμφερόντων, μεγάλων και μικρών, μάλλον θα γνωρίσει άλλη μια παράταση, σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει διαβούλευση επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τη λίμνη Παμβώτιδα και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να ακολουθήσει το Προεδρικό Διάταγμα. 

Αυτό όμως, συν το γεγονός ότι επίκεινται εκλογές σε 2-2,5 μήνες, προμηνύει νέες καθυστερήσεις. Σημειωτέον ότι η διαβούλευση επί της μελέτης λήγει στις 31 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, θα δοθεί παράταση.

Ο κ. Μπέγκας στις δηλώσεις του τόνισε ότι η δημοτική αρχή των Ιωαννίνων δεν έχει ακόμα πάρει θέση με απόψεις, στη διαδικασία.


«Εάν έχει σκοπό να το πράξει, θα θέλαμε να γνωρίζουμε με ποια μέθοδο θα συγκροτήσει τις απόψεις της», τόνισε, αντιπαραβάλλοντας τη διαδικασία που ακολούθησε η δική του δημοτική αρχή το 2019, με κατάθεση απόψεων και απόφαση δημοτικού συμβουλίου, με πρόσκληση φορέων πολιτών κ.α.

Κάτι αντίστοιχο ζήτησε και ο Σπύρος Πάικας, υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Ζίτσας, πριν από λίγες μέρες, με τη δημοτική αρχή να του απαντάει ελλιπώς και εκτός θέματος, βλέποντας μόνο το εκλογικό επίδικο και όχι την ουσία της υπόθεσης.

Πίσω στον Δήμο Ιωαννιτών, ο κ. Μπέγκας τόνισε ότι πρακτικά είναι αδύνατο η δημοτική αρχή να προλάβει την προθεσμία υποβολής απόψεων. Είπε επίσης ότι η Ενότητα Πολιτών έχει ως βασική θέση ότι «είναι πολύ σημαντικό όλοι οι πολίτες του Δήμου Ιωαννιτών, ανεξαρτήτως που κατοικούν στα όριά του, διασυνδέονται, επηρεάζουν και επηρεάζονται από το Λιμναίο Σύστημα της Παμβώτιδας» και πως επεξεργάζεται ήδη τις δικές της απόψεις και προτάσεις. 

Στην απάντησή του, ο Δήμος Ιωαννιτών, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι άλλη μια συζήτηση για το επίμαχο προεδρικό διάταγμα, θα καθυστερήσει: Λέει δηλαδή ότι «η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Παμβώτιδα και το λεκανοπέδιο τυγχάνει της απαραίτητης επεξεργασίας από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου» και συμπληρώνει ότι «ο χρόνος δεν εξαντλείται στο τέλος του μήνα καθώς ήδη σήμερα από τα Γιάννενα ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση».

Σημειωτέον ότι οι δηλώσεις του κ. Αμυρά έγιναν σχεδόν παράλληλα με τη συνέντευξη Τύπου του κ. Μπέγκα, στο περιθώριο εκδήλωσης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back