Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Να συζητήσουμε για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη»

Εικόνα του άρθρου «Να συζητήσουμε για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/01/2023, 12:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον προγραμματισμό συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας για την ειδική περιβαλλοντική μελέτη που αφορά τη λίμνη Παμβώτιδα και τα Ιωάννινα, ζητά η νέα παράταξη «Ενεργοί Πολίτες» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Σπύρο Πάικα.

Η ειδική περιβαλλοντική μελέτη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 20 Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα, κανένα θεσμικό όργανο δεν έχει προχωρήσει σε συζήτηση, τη στιγμή που η διαβούλευση λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

Η μελέτη αυτή, όπως υπενθυμίζουν και οι «Ενεργοί Πολίτες», θα καθορίσει το θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας, με σαφείς όρους και κανόνες για τις χρήσεις γης και την οικονομική και ανθρωπογενή δραστηριότητα στις προστατευόμενες περιοχές.  Θα ακολουθήσει η εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών με το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα.

Η προστατευόμενη περιοχή αφορά και εκτάσεις που ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Ζίτσας και στην ειδική περιβαλλοντική μελέτη προτείνονται σειρά παρεμβάσεων που αφορούν την περιοχή, μεταξύ των οποίων την επαναδημιουργία της λίμνης Λαψίστας, αλλά και εφαρμογή μέτρων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή της περιοχής.

«Ως σήμερα η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ζίτσας δεν έχει κοινοποιήσει μέσω της ιστοσελίδας της στους φορείς και δημότες τα περιεχόμενα της μελέτης, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης και διατύπωσης απόψεων και προτάσεων. Δεν έχει προγραμματίσει τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε ο Δήμος να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του πλαισίου προστασίας ευαίσθητων περιοχών του Δήμου.  Καλούμε τη δημοτική αρχή, έστω και την ύστατη χρονική στιγμή να προχωρήσει στην ενημέρωση αιρετών και δημοτών και να αναλάβει τις υποχρεώσεις της για το σχεδιασμό της μελλοντικής πορείας του τόπου μας» αναφέρουν οι «Ενεργοί Πολίτες» στην ανακοίνωσή τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back