Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Σήμερα ο Κασιδιάρης, αύριο ο Λάκμος»

Εικόνα του άρθρου «Σήμερα ο Κασιδιάρης, αύριο ο Λάκμος»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/09/2022, 11:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» καταψήφισε, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για αιολικό πάρκο 12,6 MW στον Κασιδιάρη, καθώς επίσης και την ΜΠΕ Μονάδας Παραγωγής Έτοιμου Σκυροδέματος Επεξεργασίας ΑΕΚΚ, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί εντός περιοχής Natura 2000 στο Λιβαδάρι Πάργας. Για το τελευταίο έχει δώσει συγκατάθεση ο Δήμος Πάργας, ενώ η υπηρεσία είναι αρνητική, αλλά σύμφωνα με την παράταξη, η πλειοψηφία της επιτροπής συντάχθηκε με τον Δήμο.

Η παράταξη στην ανακοίνωσή της αναφέρει σχετικά με τις ανεμογεννήτριες, ότι «έχουμε να κάνουμε με την ακολουθούμενη τμηματική διαδικασία αύξησης ισχύος βιομηχανικών αιολικών, στην ίδια περιοχή, για ευκολότερη αδιοδότηση που σχετίζεται με την κατηγορία του έργου». Σημειώνεται ότι η επιτροπή ενέκρινε το αίτημα της εταιρίας που ισχυρίστηκε ότι η τμηματική κατασκευή γίνεται «για διάφορους λόγους».

Το Κοινό των Ηπειρωτών σημειώνει: «Σήμερα ο Κασιδιάρης, χθες ο Λάκμος και το Γάβρογο, αύριο η Μουργκάνα και ακολουθούν τα όρη Σουλίου και τα Θεσπρωτικά όρη».

Τονίζει ότι «οι ΑΠΕ συνολικά και τα αιολικά πάρκα ειδικά είναι μια λύση για το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας αλλά απαιτούνται μέτρα και κανόνες για την προστασία της βιοποικιλότητας, να εξαιρεθούν και να αυξηθούν οι προστατευόμενες περιοχές όπως οι Natura, οι περιοχές προστασίας της φύσης κ.α., μέσα από έναν σχεδιασμό όπου θα έχουν λόγο οι Τοπικές Κοινωνίες (Δήμοι &Περιφέρειες), όπου η εγκατάσταση Α/Γ και άλλων ΑΠΕ δεν θα επηρεάζει προϋπάρχουσες γεωργοκτηνοτροφικές και οικοτουριστικές δραστηριότητες, θα επιλεγούν για εγκατάσταση περιοχές χαμηλού οικολογικού ενδιαφέροντος και θα λαμβάνονται υπόψη παράμετροι που έχουν να κάνουν με το μεγέθη των συστημάτων, το θόρυβο, την απόσταση από οικισμούς, τις τομές του εδάφους και το άνοιγμα δρόμων, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του τοπίου και γενικώς την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων».

Τέλος, η παράταξη υπέδειξε την αξιοποίηση του νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων, ως «αντίλογο» στα ανταποδοτικά που δελεάζουν τους ΟΤΑ, στα έργα ΑΠΕ και «ευτελίζουν και ακυρώνουν την αποστολή τους».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back