ΓΙΑΝΝΕΝΑ

19 φορείς των Κατσανοχωρίων: «Έχουμε κι εμείς λόγο για το βουνό μας…»

Εικόνα του άρθρου 19 φορείς των Κατσανοχωρίων: «Έχουμε κι εμείς λόγο για το βουνό μας…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/03/2024, 21:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά το «όχι» του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, 19 τοπικοί φορείς της Δημοτικής Ενότητας Κατσανοχωρίων λένε το δικό τους «όχι» στο σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο, ισχύος 44ΜW, στο Ξηροβούνι. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

« Θεωρούμε ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία έχουμε κι εμείς λόγο, όπως και κάθε κάτοικος στην περιοχή του, για το τι βουνό θέλουμε, για το πώς θα διαμορφωθεί η περιοχή μας τα επόμενα χρόνια. Δεν συμφωνούμε με το να αποτιμώνται όλα με οικονομικά ή ενεργειακά κριτήρια.

Διαπιστώνουμε ότι όσο δεν υπάρχει κεντρικός ή περιφερειακός σχεδιασμός αναφορικά με την ενέργεια, τις ανάγκες της χώρας, την καταλληλότητα, τις δυνατότητες και την προοπτική της κάθε περιοχής, όσο δεν μπαίνουν σαφή όρια και κανόνες από επίσημους επιστημονικούς φορείς και πρόσωπα, οι εταιρείες θα διαμορφώνουν τους όρους και θα κερδοσκοπούν καταστρέφοντας το περιβάλλον χωρίς να διασφαλίζονται πάντα τα αποτελέσματα και οι αποδόσεις» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Όπως σημειώνουν, το πρόβλημα γι’ αυτούς δεν βρίσκεται τόσο στην πληρότητα της μελέτης, όσο στο ίδιο το έργο και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και στη ζωή μας στα χωριά.

«Εμείς, οι φορείς και κάτοικοι της περιοχής, εμμένουμε στην άποψη που είχαμε εκφράσει πριν δύο χρόνια για το ίδιο θέμα: Το Ξηροβούνι είναι ένα παρθένο βουνό. Παρουσιάζει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, είναι γεμάτο από βότανα και άνθη. Εκεί βόσκουν χιλιάδες ζώα, δεν υπάρχει καμία άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα, ουσιαστικά πρόκειται για ‘απάτητο’ βουνό. Από εκεί υδρεύονται όλα τα χωριά της περιοχής και τα νερά του εμπλουτίζουν τον Άραχθο ποταμό. Οι ανεμογεννήτριες αισθητικά είναι ξένες προς το βουνό, αλλοιώνουν το τοπίο και την ταυτότητά του, καταστρέφουν το αδιατάραχτο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της περιοχής» τονίζουν.

Ταυτόχρονα καλούν την Περιφέρεια Ηπείρου να τηρήσει τη δέσμευσή της ότι δεν συναινεί στην κατασκευή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε υψόμετρο πάνω από 1500 μέτρα (στο Ξηροβούνι οι ανεμογεννήτριες θα είναι όλες πάνω από 1550 μέτρα, όπως αναφέρουν). Καλούμε δε και τον πρωθυπουργό να τηρήσει την δέσμευσή του προς τους δημάρχους των Ορεινών Δήμων (2022), για μη έγκριση εγκατάστασης ΑΠΕ στους ορεινούς δήμους στις περιπτώσεις που δεν συμφωνεί η τοπική κοινωνία.

Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πλατανούσας, Μονολιθίου, Πηγαδίων, Καλεντζίου, Πλαισίων, Κορύτιανης, Πατέρου και Λαζαίνων, ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλεντζίου, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Μονολιθίου, Πηγαδίων, Πλαισίων, Κορύτιανης, Φορτωσίου και Αετοράχης και τα Τοπικά Συμβούλια Πλατανούσας, Καλεντζίου και Ελληνικού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3