O Γεραμπής είναι ένα βουνό που βρίσκεται στα όρια των Τοπικών Κοινοτήτων Βελεντζικού, Μεγαλόχαρης και Σκουλικαριάς της Άρτας. Ένα βουνό που εδώ και χρόνια διεκδικεί να παραμείνει ως έχει και να μην…. προκύψουν επτά μεγάλες ανεμογεννήτριες, ισχύος 24MW.
Παρά την πολύχρονη ιστορία αυτής της υπόθεσης και τους δικαστικούς αγώνες που έχουν κάνει οι κάτοικοι κατά της εταιρίας, σε πολιτικό επίπεδο δεν έχει απασχολήσει και πολλούς, ή πιο συγκεκριμένα, κανέναν. Ακόμα και όταν το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου πήρε μέσα στο καλοκαίρι την απόφαση που «λέει» όχι στα αιολικά πάρκα σε περιοχές Natura, η λέξη «Γεραμπής» δεν ακούστηκε καθόλου. Το όρος «Λάκμος» και η πρόθεση υλοποίησης ενός μεγάλου αιολικού πάρκου εκεί, ήταν που κέρδισε αποκλειστικά την προσοχή της περιφερειακής αρχής του Αλέκου Καχριμάνη.
Πριν από λίγο καιρό, τα όσα συμβαίνουν στο όρος Γεραμπή ανέδειξε με ανακοίνωσή της η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα. Στο βουνό του Γεραμπή, η εταιρία έχει προχωρήσει ήδη σημαντικό κατασκευαστικό έργο.
Ο «Τύπος Ιωαννίνων» μιλάει με την Ελευθερία Κοσσυβάκη, μέλος της παράταξης αλλά και μέλος της ομάδας των κατοίκων που παλεύει να μη γίνει το αιολικό πάρκο στον Γεραμπή.
Η υπόθεση του αιολικού πάρκου στο βουνό Γεραμπή κρατάει σχεδόν μια δεκαετία. Τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις που σταματούσαν το έργο λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η όλη υπόθεση;
Φαίνεται να κλείνει ένας κύκλος μακροχρόνιου δικαστικού αγώνα. Από την αρχή που ξεκινήσαμε, ισχυριζόμασταν ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στην αδειοδότηση του έργου και στραφήκαμε στη Δικαιοσύνη για να αποδείξουμε τα αυτονόητα συνταγματικά μας δικαιώματα. Και η τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου μάς επιβεβαιώνει.
Έτσι από την αυτόφωρη διαδικασία κατά των μελών του Συνεταιρισμού, ένα χρόνο πριν τέτοια εποχή, περάσαμε στη δικαίωση του Συνεταιρισμού Βελεντζικού για την έκταση που τους είχαν υφαρπάξει και αναγνωρίστηκε ως κύριος νομέας της έκτασης του, που δεν επιθυμεί την εγκατάσταση βιομηχανικού αιολικού πάρκου. Αυτό δεν αλλάζει. Συνεπώς η εταιρία πρέπει να αποχωρήσει από τον Γεραμπή.
Μετά, λοιπόν, την πρόσφατη εφετειακή απόφαση δικαστικής δικαίωσης του Βελεντζικού, κινηθήκαμε νομικά καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά κατά της εταιρίας επειδή εκτόπισε τους κτηνοτρόφους από τον επιλέξιμο κοινοτικό βοσκότοπο, αλλά και τους κατοίκους από την κοινόχρηστη δημοτική έκταση της Μεγαλόχαρης, με μια σειρά παράτυπων αδειοδοτήσεων που θα κριθούν σύντομα και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.
Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην περιοχή;
Κάθε τόπος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία οι εταιρίες θα έπρεπε να κάνουν τον κόπο να μελετήσουν και να ακούσουν και τις τοπικές κοινωνίες για τα προβλήματα που δημιουργούνται. Όμως όχι μόνο δεν συμπεριλαμβάνονται στις μελέτες τους βασικά στοιχεία αλλά καταλαμβάνουν ιδιοκτησίες και προσπαθούν να μας πείσουν για τις καλές προθέσεις τους… Να σας πω εδώ ότι το μεγαλύτερο μέρος του βουνού έχει αγοραστεί από το τέλος του 19ου αιώνα, από τον μεγαλοτσιφλικά «Καραπάνο» και το διαχειρίζονται συνεταιρισμοί και διαχειριστικές επιτροπές ή είναι κοινοτική έκταση.
Θα μπορούσε πραγματικά να αποτελέσει μέρος μιας επιστημονικής έρευνας ανθρωπογεωγράφων ο τρόπος και η μέθοδος υφαρπαγής κοινοτικής και ιδιωτικής έκτασης αλλά και τις πρακτικές που ακολούθησαν για να πείσουν τους ντόπιους.
Σε κάθε περίπτωση ο Γεραμπής εμπίπτει σε όλες τις κατηγορίες αποκλεισμού και εξαίρεσης των περιοχών εγκατάστασης ανεμογεννητριών για τις οποίες ομόφωνα αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου και αυτό οφείλουν να το σεβαστούν. Φυσικά νιώθω δικαιωμένη που η περιφερειακή μου παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη αυτής της απόφασης ώστε να μπουν όροι στην ανεξέλεγκτη αδειοδότηση των αιολικών, ειδικά όπου υπάρχουν προϋπάρχουσες κτηνοτροφικές ή άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως συμβαίνει στην περίπτωσή μας.
Γιατί η εταιρία επιμένει τόσο πολύ σε αυτό το αιολικό πάρκο;
Πρόκειται για ενεργειακούς εισβολείς και καταπατητές που επιμένουν να ακολουθούν τον δρόμο της λεηλασίας καθώς μοναδικό στόχο έχουν το χρήμα. Δεν τους αφορά προφανώς ούτε η προστασία του περιβάλλοντος ούτε το αποτύπωμα του έργου στην περιοχή.
Μετά και την «απόφαση Βελεντζικού», η εταιρία επιχειρεί να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται και να προλάβει να τοποθετήσει τις ανεμογεννήτριες. Η εταιρία πρέπει να ξεκουμπιστεί από το βουνό. Συνεχίζουν προκλητικά να προκαλούν βλάβη σε μια έκταση που το δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορούν να βρίσκονται και θα αναλάβουν και τις ποινικές ευθύνες για το έγκλημα που διαπράττουν σήμερα. Ακόμη κι αν τις τοποθετήσουν θα αναγκαστούν να τις ξηλώσουν σύντομα. Όπως έγινε στην Αυστραλία θα γίνει και στην Ελλάδα!
Συχνά τίθεται το ερώτημα από όσους αμφισβητούν τα κινήματα κατά των αιολικών πάρκων «είναι δυνατόν να μη θέλει ένας τόπος τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»; Είναι τα μεγάλα αιολικά πάρκα ΑΠΕ; Μήπως έχει υπερεκτιμηθεί το ενεργειακό όφελός τους;
Δεν σας κρύβω ότι ανήκω στους ανθρώπους που πίστεψαν στην πράσινη ανάπτυξη και θεωρώ την προστασία του περιβάλλοντος ένα από τα πιο σοβαρά θέματα της εποχής μας. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα υπαρκτό θέμα για πολλούς πολίτες του πλανήτη και οφείλουμε, όσο περνάει από το χέρι μας, να τον προστατεύσουμε και να τον διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές.
Όμως παρακολουθώντας πως υλοποιούνται οι ΑΠΕ στην χώρα μας θα σας έλεγα ότι πρόκειται για «αρπαχτές» των εταιριών, για τη σύγχρονη κλεπτοκρατία. Η συνεισφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο φαίνεται ελάχιστη, δεν υπάρχει σχεδιασμός, δεν υπάρχει χωροθέτηση, δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία τι μας κοστίζει και πόσο αποδίδει. Καταλαμβάνουν βουνοκορφές που τους βολεύουν, με μελέτες copy paste, δίπλα από κατοικημένες περιοχές και όποιον πάρει ο «χάρος».
Η ξεπερασμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται και η έλλειψη οποιασδήποτε αισθητικής και περιβαλλοντικής ματιάς, οδηγούν στα σημερινά αποτελέσματα. Και οι επιπτώσεις από αυτή την ιστορία θα φανούν στο άμεσο μέλλον.
Τι σημαίνει για τους Αρτινούς το βουνό Γεραμπή;
Ο Γεραμπής συνδέει το παρελθόν με το παρόν αυτού του τόπου. Είναι χώρος ελευθερίας μιας και ήταν ένα από τα βουνά του Καραϊσκάκη και όλων των επαναστατών του Ραδοβυζίου, όπου ξεκίνησαν τρεις επαναστάσεις για την απελευθέρωση της χώρας. Ακόμη είναι χώρος δημιουργίας και παραγωγής.
Σε αυτό το βουνό από παλιά οι άνθρωποι βοσκούσαν τα κοπάδια τους για να μεγαλώσουν τις οικογένειες τους και παραμένει τόπος παραγωγής καθώς περίπου 150 κτηνοτροφικές οικογένειες χρησιμοποιούν τον ευρύτερο βοσκότοπο. Είναι περιοχή Natura, ένα σπάνιο οικοσύστημα, γεμάτο με φωλιές των αετών των Ακαρνανικών Όρεων και θα μπορούσε να προσεγγιστεί με μια ολιστική αντίληψη σήμερα. Αποτελεί λοιπόν τόπο παραγωγής και συνεισφοράς στην εθνική οικονομία, θέλουμε ζωντανό το βουνό και θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο επισκέψιμου κτηνοτροφικού πάρκου και αρωματικών φυτών, ένα πάρκο νεότερης ιστορίας μέσα από ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για την περιοχή. Μια ζώνη ελεύθερη από αιολικά, πρότυπο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Σας ευχαριστούμε.
Κι εγώ.