Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Shadow of the season: Πέθανε ο Μαρκ Λάνεγκαν...

Εικόνα του άρθρου Shadow of the season: Πέθανε ο Μαρκ Λάνεγκαν...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/02/2022, 00:44
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς των τελευταίων 30 ετών στο ροκενρόλ, ο Μαρκ Λάνεγκαν, πέθανε σήμερα, μόλις στα 57 του χρόνια.

Ο Λάνεγκαν είχε προλάβει να διαγράψει μια μεγάλη καριέρα, από τις παρυφές του grunge με τους τρομερούς Screaming Trees, μέχρι τις συνεργασίες του με όλο τον κόσμο από το Σιάτλ και πέρα: Από τους Gutter Twins και τους Queens of the Stone Age, μέχρι την Isobel Campbel, τους (τον) Unkle και… τον εαυτό του.

Ο Μαρκ Γουίλιαμ Λάνεγκαν γεννήθηκε το 1964 στο Σιάτλ και μαζί με τα αδέρφια Κόνερ και τον Μρκ Πίκερελ, έφτιαξαν το 1984 τους Screaming Trees, μια μπάντα που, παρότι συνδέθηκε με το grunge των early ‘90s ήταν κάτι πολύ περισσότερο.

Μαζί τους έβγαλε τα εμβληματικά Uncle Anesthesia και Sweet Oblivion και αργότερα, προχώρησε μόνος του, μαζί με διάφορες φυσιογνωμίες της περιοχής: Από τον Κομπέιν και τον Κορνέλ, μέχρι τους μισούς Pearl Jam και τον κολλητό του Λέιν Στάλεϊ από τους Alice in Chains.

Στη συνέχεια, αφού πέρασε από τους Queens of the Stone Age (και σχεδόν παράλληλα), ο Λάνεγκαν έκανε μερικά εξαιρετικά ντουέτα με την Ίζομπελ Κάμπελ των Belle&Sebastian.

Παράλληλα πάντα δούλεψε με τον Γκρεγκ Ντάλι των Afghan Whigs και γενικώς, μέχρι τα 57 του έκανε τα πάντα και πέρασε από σχεδόν όλες τις παραφυάδες του ροκενρόλ.

Ήταν ένας πολύ δύσκολος τύπος που υπέκυψε για πολύ καιρό στα πάθη του, άλλοτε με ωραίο, άλλοτε με σκοτεινό και δύσκολο τρόπο.

Και σήμερα, 22 Φεβρουαρίου 2022, άφησε αυτό τον κόσμο μόνο του…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back