Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Sandman: Ανάμεσα στο όνειρο και τους Joy Division

Εικόνα του άρθρου Sandman: Ανάμεσα στο όνειρο και τους Joy Division
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/08/2022, 21:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Υπάρχει ένα λεπτό σύνορο μεταξύ της εκλεπτυσμένης διασκευής και της αγοραίας προσβλητικής ανοησίας. Ειδικά στην κατηγορία «κατασκευή νέων κόσμων και μυθολογιών», το σύνορο αυτού του διαχωρισμού, είναι ο μεγαλύτερος παραμυθάς των καιρών μας, ο Νιλ Γκάιμαν.

Και αν το American Gods (τρομερό βιβλίο) απογοήτευσε κάπως από τη 2η σεζόν και μετά, το Sandman ήρθε για να αποκαταστήσει τα πράγματα στο ευρύτερο πάνθεον που στήνει ο Γκάιμαν, στις απίθανες ιστορίες του.

Επίσης, είναι σίγουρα η καλύτερη φετινή σειρά του Netflix. Τα 10+1 επεισόδια της πρώτης σεζόν ανταποκρίνονται από αρκετά μέχρι πλήρως στις προσδοκίες, για έναν από τους καλύτερους χάρτινους ήρωες της DC: τον Μορφέα, Sandman, Όνειρο κ.λπ. κ.λπ.

Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από τον Sandman, έναν από τους επτά Endless. Στη βασική ιστορία που κράτησε για 75 τεύχη της DC, στις αρχές των 90’s, ο Sandman αιχμαλωτίζεται στον πραγματικό κόσμο και μένει δέσμιος για έναν αιώνα. Η σειρά ασχολείται κυρίως με την επιστροφή στο βασίλειο των ονείρων και την εξέλιξη του χαρακτήρα, με «σπασμένη» την αφήγηση σε δύο βασικά storylines.

Ο Γκάιμαν είχε ενεργότατη συμμετοχή στη δημιουργία της σειράς. Ο δε Τομ Στάριτζ που πρωταγωνιστεί, ήταν η τελική επιλογή ανάμεσα σε 150 ηθοποιούς. Για να υποδυθεί τον Sandman, μετατράπηκε σε μια μεταπάνκ φυσιογνωμία που κυμαίνεται ανάμεσα στον Ίαν Κέρτις και τον Ρόμπερτ Σμιθ, με goth «πινελιές».

Η φιγούρα του Sandman είναι κυρίαρχη στη σειρά και η εξέλιξή του είναι αυτή που δέχεται και ένα σημαντικό κομμάτι της κριτικής από τους φανατικούς του κόμικ. Σημαντικό βάρος προσθέτουν παρουσίες όπως του (τρομερού) Ντέιβιντ Θιούλις, αλλά και το σύντομο πέρασμα του σερ Ντέρεκ Τζάκομπι από το μπόνους επεισόδιο.

Εν τέλει, πριν τον κατακλυσμό των δράκων και των δαχτυλιδιών που θα «μετρήσουν» κατά πόσο το κοινό θέλει κάτι καινούργιο ή ψήνεται ακόμα με τα γνωστά, δείτε τον Sandman και τα όνειρά του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back