Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πώς προχωράει η διαχείριση των βιοαποβλήτων

Εικόνα του άρθρου Πώς προχωράει η διαχείριση των βιοαποβλήτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2020, 19:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα βιοαπόβλητα, ήτοι απόβλητα κήπων και πάρκων και απορρίμματα τροφών από σπίτια, εστιατόρια, λαϊκές αγορές και χώρους μεταποίησης των τροφίμων, αποτελούν πάνω από το 1/3 των σκουπιδιών που παράγουμε. Σήμερα στην Ήπειρο, τα βιοαπόβλητα πηγαίνουν μαζί με τα κοινά απορρίμματα στον πράσινο κάδο και από κει στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων έχει όμως άλλα… σχέδια για τα ειδικά αυτά απόβλητα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εδαφοβελτιωτικό υλικό (κομπόστ).

Βάσει του σχεδιασμού, η καθεμία από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες θα έχει τη δική της υποδομή. Παράλληλα, θα πρέπει οι Δήμοι, ιδίως οι μεγάλοι, να αναπτύξουν ξεχωριστό «ρεύμα» διαλογής, τον περίφημο καφέ κάδο.

Σε επίπεδο υποδομών, το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων διαθέτει μονάδα κομποστοποίησης. Εκεί θα πηγαίνουν τα βιοαπόβλητα των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων (σήμερα πηγαίνουν ως σύμμεικτα).

Στις άλλες τρεις Περιφερειακές Ενότητες θα κατασκευαστούν τρεις αντίστοιχες μονάδες –όλες τους έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Η μονάδα κομποστοποίησης στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας βρίσκεται πιο κοντά στην υλοποίηση. Πριν από λίγες μέρες, η Περιφέρεια Ηπείρου, ως φορέας  υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, ανακοίνωσε τη δημοπράτηση της κατασκευής της μονάδας στην περιοχή των Σελλάδων του Δήμου Νικ. Σκουφά, με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ και με συγχρηματοδότηση από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Αλβανία. Η μονάδα αυτή θα εξυπηρετεί όλους τους Δήμους της Άρτας και τον Δήμο Ζηρού Πρέβεζας.

Η κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων στη Θεσπρωτία και στην Πρέβεζα θα χρηματοδοτηθούν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης δημοσιοποίησε σήμερα τη σχετική πρόσκληση, με συνολικό προϋπολογισμό 2,9 εκατ. ευρώ, και δυνητικό δικαιούχο τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου. Ο ΦοΔΣΑ πρέπει να υποβάλει την πρόταση για τα δύο έργα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης προσπαθεί να προχωρήσει τη διαλογή στην πηγή για τα βιοαπόβλητα -απαραίτητη προϋπόθεση για να δουλέψουν σωστά και οι μονάδες. Γι’ αυτόν τον λόγο είχε βγάλει πρόσκληση για υποβολή προτάσεων με δυνητικούς δικαιούχους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και τον Δήμο Ζηρού (τους Δήμους αυτούς δηλαδή που μπορούν ή θα μπορούν να διαθέσουν άμεσα τα βιοαπόβλητα σε μονάδες στην περιοχή τους). Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων έληξε στις αρχές του Ιουλίου (ωστόσο, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ανακάλεσε τη σχετική πρόσκληση και θα προχωρήσει σε επανέκδοσή της για να υπάρξει η δυνατότητα της άμεσης αξιολόγησης των προτάσεων). 

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει υποβάλει πρόταση για την ανάπτυξη ενός δικτύου καφέ κάδων στην πόλη, με συνολικό προϋπολογισμό 890.000 ευρώ (διαβάστε εδώ). 

To εγχείρημα, λοιπόν, της ανακύκλωσης των βιοαποβλήτων έχει ξεκινήσει. Ο δρόμος όμως είναι πολύ μακρύς, και οι προκλήσεις πολλές, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο μπλε κάδος άργησε πολύ να γίνει μια συνήθεια στους πολίτες...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back