Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το στοίχημα των καφέ κάδων

Εικόνα του άρθρου Το στοίχημα των καφέ κάδων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2021, 02:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα βιοαπόβλητα ή αλλιώς τα οργανικά απόβλητα (τα απόβλητα τροφίμων από σπίτια, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ. και τα φυτικά υπολείμματα από κήπους και πάρκα) αποτελούν ένα κρίσιμο ζήτημα στη διαχείριση των απορριμμάτων. 

Τα Γιάννενα βρίσκονται μπροστά σε αυτή την πρόκληση, η οποία δεν είναι εύκολη (ας μην ξεχνάμε ότι το ποσοστό ανακύκλωσης των παραδοσιακών σκουπιδιών, όπως χαρτί και γυαλί, δεν ξεπερνά το 12%). Είναι όμως αναγκαίο βήμα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως προβλέπεται εξάλλου από τη νομοθεσία και το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, ετοιμάζεται να κάνει ένα πρώτο βήμα στη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου υπέγραψε σήμερα, μετά τη θετική εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, την απόφαση ένταξης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» του σχετικού έργου, με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα και με την υπάρχουσα μελέτη, ο Δήμος Ιωαννιτών θα προωθήσει τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων (όπως απορρέει και από το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), με την προσδοκία ότι θα καταφέρει να οδηγήσει στην ανακύκλωση 5.300 τόνους τον χρόνο – ο Δήμος Ιωαννιτών παράγει ετησίως 40-45.000 τόνους απορρίμματα. Και ανακύκλωση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ίσον κομποστοποίηση. Τα βιοαπόβλητα όταν είναι «καθαρά», μπορούν να μετατραπούν σε υψηλής ποιότητας κομπόστ.

Ο σχεδιασμός του Δήμου Ιωαννιτών προβλέπει λοιπόν την ανάπτυξη ενός μικτού συστήματος συλλογής των βιοαποβλήτων: με κεντρικούς κάδους και με κάδους «πόρτα-πόρτα». Συγκεκριμένα, θα γίνει η προμήθεια 2186 εξωτερικών κάδων (από 40lt μέχρι 1100lt), 8519 κάδων κουζίνας 204.500 κομποστοποιήσιμων σακουλών. Για τη μεταφορά των βιοαποβλήτων στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης (όπου θα γίνεται η κομποστοποίηση), ο Δήμος θα προμηθευτεί τέσσερα απορριμματοφόρα.

Τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων συμπληρώνει η οικιακή κομποστοποίηση, η οποία θα εφαρμοστεί σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων (στους οικισμούς αυτούς υπάρχουν συνήθως κήποι). Το σύστημα της οικιακής κομποστοποίησης, από το οποίο προσδοκάται μια εκτροπή 190 τόνων βιοαποβλήτων τον χρόνο, αφορά την προμήθεια 950 κάδων χωρητικότητας 300lt (μαζί με εργαλείο ανάδευσης κομπόστ) και 950 τεμ. κάδων κουζίνας, χωρητικότητας 10lt.

Το όλο έργο περιλαμβάνει και δράσεις δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Για την υπόθεση της διαχείρισης των βιοαποβλήτων υπήρξε αρκετές φορές πολιτική κόντρα μεταξύ της δημοτικής αρχής του Μωυσή Ελισάφ και της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει υποστηρίξει ότι ο σχεδιασμός του Δήμου αφορά τη διαχείριση μικρότερων ποσοτήτων βιοαποβλήτων σε σχέση με αυτές που έχουν υπολογιστεί στο εγκεκριμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back