ΗΠΕΙΡΟΣ

3 εκατ. ευρώ για τη μονάδα κομποστοποίησης Άρτας

Εικόνα του άρθρου 3 εκατ. ευρώ για τη μονάδα κομποστοποίησης Άρτας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/07/2020, 18:56
ΗΠΕΙΡΟΣ

Στη δημοπράτηση της μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων Άρτας, με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ και με συγχρηματοδότηση από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg IRA CBC «Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020», προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου ως φορέας υλοποίησης του έργου.

Σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, στην Ήπειρο προβλέπεται να γίνει από μία μονάδα κομποστοποίησης σε Άρτα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα. Η επεξεργασία των βιοαποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων θα γίνεται στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.

Η διαχείριση των βιοαποβλήτων είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Με τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων/υπολειμμάτων τροφών και των πράσινων αποβλήτων, θα μειωθεί όχι μόνο ο όγκος των σύμμεικτων αποβλήτων αλλά θα υπάρξει και αξιοποίηση του όλου υλικού, το οποίο προορίζεται να γίνει εδαφοβελτιωτικό υλικό (κομπόστ).

Η μονάδα κομποστοποίησης Άρτας θα γίνει στην περιοχή των Σελλάδων του Δήμου Νικ. Σκουφά και θα εξυπηρετεί το σύνολο των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και τον Δήμο Ζηρού Πρέβεζας. Θα είναι δυναμικότητας 4.200 τόνων ετησίως. Η μονάδα αναμένεται να παράγει ετησίως περίπου 1.800 τόνους κοµπόστ υψηλής ποιότητας.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του έργου, το 1,5 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλιστεί από το Interreg και το υπόλοιπο θα το διαθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 16 μηνών (12 μήνες κατασκευή + 4 μήνες δοκιμαστική λειτουργία) από την ημέρα υπογραφής της εργολαβικής σύμβασης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back