Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ψυχική υγεία: Οι… οριζόντιοι και κάθετοι άξονες της μεταρρύθμισης

Εικόνα του άρθρου Ψυχική υγεία: Οι… οριζόντιοι και κάθετοι άξονες της μεταρρύθμισης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2021, 00:03
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Στην ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και στη διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία προχωρά το Υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε κατά την ομιλία της στη 1η διαδικτυακή συνεδρίαση των μελών της Μόνιμης Επιτροπής για την παρακολούθηση της υλοποίησης του σχεδιασμού για την Ψυχική Υγεία η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Σκοπός της συνάντησης της Εθνικής Επιτροπής για την Ψυχική Υγεία, είναι να δοθεί «το εναρκτήριο λάκτισμα σε όλες αυτές τις απαιτούμενες ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβεί η συντεταγμένη Πολιτεία χέρι χέρι με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας», είπε η υφυπουργός. 

Ανέλυσε τους 10 άξονες, από τους οποίους εισηγείται το Υπουργείο Υγείας να απαρτίζεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, οι οποίοι με τη σειρά τους διακρίνονται σε πέντε οριζόντιους και πέντε κάθετους.

 

Κάθετοι άξονες

1. Ολοκλήρωση της κατάργησης της ιδρυματικής περίθαλψης, (κατάργηση των Τμημάτων Χρονίων Ασθενών στα εναπομείναντα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία του ΕΣΥ), με παράλληλη ανάπτυξη υπηρεσιών για άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές καθώς και ανάπτυξη της Ψυχογηριατρικής.

2. Περαιτέρω ανάπτυξη και ολοκλήρωση του κοινοτικού δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με ταυτόχρονη ενσωμάτωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην ΠΦΥ, με αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών.

3. Ολοκλήρωση του δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά & εφήβους, συμπεριλαμβάνοντας ειδική πρόβλεψη για άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές.

4. Μεταρρύθμιση των ιατροδικαστικών ψυχιατρικών υπηρεσιών από ιδρυματικές σε κοινοτικές υπηρεσίες και ανάπτυξη Μονάδων Ψυχιατρικής Εντατικής Θεραπείας.

5. Ολοκλήρωση του δικτύου των ΚοιΣΠΕ σε όλη την επικράτεια.

 

Οριζόντιοι άξονες

6. Καθολική εφαρμογή της τομεοποίησης σε όλη την επικράτεια, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους πυλώνες παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας (Δημόσιο & Ιδιωτικό Τομέα, ΑμΚΕ), διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των ληπτών ψυχικής υγείας και προώθηση της έρευνας και κατάρτισης στην ψυχική υγεία.

7. Μείωση του αριθμού των ακούσιων νοσηλειών στο μέσο όρο της ΕΕ.

8. Ενίσχυση της ένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην αγορά εργασίας και ανάπτυξη προγραμμάτων για την προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων.

9. Προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση της φωνής των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους.

10. Ενδυνάμωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης εκτάκτων γεγονότων όπως η πανδημία ή φυσικές καταστροφές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back