Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΤΥΠΟΣ TV

10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/10/2021, 00:16
ΤΥΠΟΣ TV

Κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που αποτελεί μια πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Ψυχική Υγεία (World Fédération for Mental Health – WFMH). 

Στόχος, η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας. To θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι «Η Ψυχική Υγεία σε έναν άνισο κόσμο».

Για τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, το στίγμα και οι διακρίσεις που συχνά αντιμετωπίζουν, αποτελούν βασικές αιτίες για την άνιση πρόσβασή τους σε βασικούς τομείς, όπως της υγείας, της εκπαίδευσης, της εργασίας, και της κοινωνικής ζωής.

Οι μύθοι και τα στερεότυπα γύρω από τις ψυχικές διαταραχές, οδηγούν στον φαύλο κύκλο του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, γεγονός που επιβαρύνει την κατάστασή τους, αποτρέπει την αποκατάσταση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και ενισχύει τις ανισότητες.

Αντιθέτως, η κοινωνική αποδοχή, η πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάσταση και συμμετοχή στην κοινωνική ζωή, αποτελούν προϋποθέσεις για την ισότιμη αντιμετώπιση των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία Covid-19 έχει ενισχύσει τις ανισότητες σε αρκετούς κρίσιμους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του χώρου της ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του WFMH, υπολογίζεται ότι ποσοστό από 75% έως 95% των ατόμων με ψυχικές διαταραχές σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Την ίδια στιγμή, οι ανάγκες του πληθυσμού για ψυχοκοινωνική υποστήριξη αυξάνονται, εξαιτίας των αρνητικών ψυχολογικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία στην ψυχική υγεία.

Η επιδημία της covid-19 επιδείνωσε την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2021, η Unicef.

«Οι επιπτώσεις τις πανδημίας είναι σημαντικές, όμως δεν πρόκειται παρά για την κορυφή του παγόβουνου. Πριν καν ξεσπάσει (η covid-19) πολλά παιδιά υπέφεραν από προβλήματα ψυχικής υγείας και δεν λάμβαναν την κατάλληλη θεραπεία», τόνισε η γενική διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φιόρ σε ανακοίνωσή της.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση για την ψυχική υγεία των παιδιών στον κόσμο με αφορμή τη διεθνή διάσκεψη για την ψυχική υγεία που διοργανώνεται στο Παρίσι με τίτλο «Mind our Rights, Now!».

Σε παγκόσμιο επίπεδο «περισσότεροι από ένας έφηβος στους επτά, ηλικίας 10 με 19 ετών, είχε διαγνωστεί με ψυχικά προβλήματα» και «σχεδόν 46.000 έφηβοι αυτοκτονούσαν κάθε χρόνο, γεγονός που καθιστά την αυτοκτονία μία από τις πέντε βασικές αιτίες θανάτου για αυτή την ηλικιακή ομάδα», σύμφωνα με τη Unicef.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η έκθεση «μόνο περίπου το 2% των εθνικών προϋπολογισμών για την υγεία παγκοσμίως αφιερώνεται στην ψυχική υγεία».

Όπως αναφέρει η Unicef, η κατάσταση επιδεινώθηκε από την πανδημία covid-19 και τους περιορισμούς που προκάλεσε.

«Τουλάχιστον ένα παιδί στα επτά παγκοσμίως επηρεάστηκε άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα και περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύριο παιδιά είδαν να επηρεάζεται αρνητικά η εκπαίδευσή τους», υπογράμμισε η Unicef.

«Η διατάραξη της καθημερινότητας, της εκπαίδευσης, των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων καθώς και οι ανησυχίες που συνδέονται με το οικογενειακό εισόδημα και την υγεία προκάλεσαν σε πολλούς αίσθημα φόβου, οργής και ανησυχίας για το μέλλον», αναφέρεται στην έκθεση.

Η Unicef ζητεί να γίνουν «άμεσα επενδύσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων».

«Η ψυχική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σωματικής υγείας (...) Έχουμε υποβαθμίσει για πολύ καιρό, τόσο στις πλούσιες όσο και τις φτωχές χώρες, τη σημασία της και τη σημαασία των επαρκών επενδύσεων σε αυτό τον τομέα», κατέληξε η Φιόρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back