Ψάχνοντας κλίνες με κάθε τρόπο…

Εικόνα του άρθρου Ψάχνοντας κλίνες με κάθε τρόπο…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2020, 20:13

Με μάλλον αμήχανο τρόπο προσπαθούν να διαχειριστούν οι υγειονομικές αρχές (6η ΥΠΕ κατά πρώτο λόγο και έπειτα, οι διοικήσεις των δύο νοσοκομείων), την ένταση της πανδημικής κρίσης στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Καταρχάς, μια μέρα πριν την έλευση της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη (για άλλα ζητήματα…) και περίπου δέκα μέρες μετά την επίσκεψη του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα σε επίπεδο υποδομών και προσωπικού.

Δεύτερον, από την περασμένη Παρασκευή, η 6η ΥΠΕ έχει κάνει ένα πολύ… λεπτομερές, όσο και ανέφικτο όπως φαίνεται, αίτημα. Ζητάει να δημιουργηθεί μια τέταρτη κλινική λοιμωδών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στη θέση της Δερματολογικής.

Στο έγγραφο της σχετικής παραγγελίας, ο κ. Καρβέλης «κρίνει αναγκαία» τη μεταφορά  Γαστρεντερολογικής, Ενδοκρινολογικής, Ρευματολογικής και Δερματολογικής κλινικής σε μια από τις Παθολογικές και τη μετατροπή του χώρου τους σε «ΜΕΛ 4». Το προσωπικό των κλινικών αυτών, θα αναλάβει το έργο της νέας μονάδας λοιμωδών.

Ήδη, η Ιατρική Ιωαννίνων με ανακοίνωσή της, έχει προειδοποιήσει ότι η πίεση για το άνοιγμα μιας ακόμα ΜΕΛ, θα «δυσχεράνει το εξειδικευμένο κλινικό έργο που παρέχεται μόνο στο ΠΓΝΙ».

Το θέμα είναι ότι αφενός, η Δερματολογική δεν μπορεί να μεταφερθεί εύκολα, λόγω ειδικών χαρακτηριστικών της, εξοπλισμού κ.λπ. και αφετέρου, και πάλι γίνεται μια «εσωτερική ανάθεση» για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των απαιτήσεων λόγω covid. Σημειωτέον ότι τα τελευταία 24ωρα αναμένεται μεγαλύτερη φόρτιση ακόμα, λόγω κρουσμάτων σε πτηνοτροφικές μονάδες, στη ΒΙΠΕ, αλλά και των περιστατικών του Γηροκομείου.

Επίσης, ένα ακόμα θέμα είναι ότι κατάλληλες υποδομές (αρνητική πίεση, λοιπές προδιαγραφές) έχουν οι δύο Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων που είναι ήδη γεμάτες. Η 3η ΜΕΛ λειτουργεί ήδη χωρίς όλες τις προαναφερθείσες προδιαγραφές, το ίδιο θα συμβεί, επί του παρόντος τουλάχιστον, αν ανοίξει και η τέταρτη μονάδα.

Επίσης, με το ίδιο έγγραφο, η 6η ΥΠΕ διαθέτει τα παθολογικά τμήματα του «Χατζηκώστα», 50 κλίνες συνολικά, αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με covid-19. Προφανώς, το ερώτημα για τη δυνατότητα των παθολογικών τμημάτων του Πανεπιστημιακού για τη νοσηλεία λοιπών ασθενών, είναι ανοιχτό.

Το ΠΑΜΕ Υγείας σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι οι συγκεκριμένες εντολές είναι «ανεφάρμοστες και επικίνδυνες» και προσθέτει: «Είναι τόσο μεγάλη η έλλειψη επιτελικού σχεδιασμού και χάρτινη η υποδομή που ένα εργοστάσιο ΠΙΝΔΟΣ και ένα Γηροκομείο τινάζουν το σύστημα».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back