Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιατρική Ιωαννίνων: «Σήμα κινδύνου» εν μέσω πανδημίας

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2020, 09:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το τμήμα της Ιατρικής Ιωαννίνων, το οποίο σηκώνει με ποικίλους τρόπους το βάρος της πανδημίας στην περιοχή, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στην εκπαίδευση, αλλά και στο κλινικό έργο, λόγω των επιπτώσεων της υποστελέχωσης σε συνδυασμό με την πανδημία.

Καταρχάς, το δεδομένο της ανάγκης προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες υγειονομικές δομές της χώρας τονίζεται συνεχώς, χωρίς να υπάρχει εκτεταμένη ανταπόκριση.

Η Ιατρική Ιωαννίνων, με την απόφασή της από 21 Οκτωβρίου, θέτει ένα ακόμα ζήτημα: ότι σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ως νοσοκομείου αναφοράς, χωρίς ταυτόχρονη αναπροσαρμογή του «μηχανισμού covid» της περιοχής, αλλά και στελέχωση της σχολής, θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

Καταρχάς, τονίζει μια παράμετρο που έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται: την ιδιαίτερη επιβάρυνση του νοσοκομείου, που έχει επιπτώσεις στο εκπαιδευτικό έργο και στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας. Παράλληλα, η πίεση για άνοιγμα και άλλης δομής διαχείρισης της πανδημίας, δημιουργεί την ανησυχία, που διατυπώνει η Ιατρική στην απόφασή της, ότι θα «δυσχεράνει μέχρι αναστολής» το εξειδικευμένο κλινικό έργο που παρέχεται μόνο στο ΠΓΝΙ, σε όλη τη βορειοδυτική Ελλάδα. Κοινώς, ο φόβος της αυξανόμενης πίεσης λόγω covid, εις βάρους περίθαλψης για άλλες παθήσεις κ.λπ., για τον οποίο οι υγειονομικοί προειδοποιούν συνεχώς, χωρίς να εισακούγονται.

Η Ιατρική ζητάει «αναπροσαρμογή του τρόπου της οργάνωσης παροχής υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς με covid-19 στην περιφέρειά μας, έτσι ώστε οι ασθενείς με covid-19 που χρήζουν νοσηλείας από τούδε και στο εξής να νοσηλεύονται και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής».

Το τμήμα σημειώνει ακόμα ότι η επί μακρόν υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή του, «αποκτά πλέον τραγικές διαστάσεις», παρά την προσφορά του στελεχικού του δυναμικού.

«Αρνούμαστε να απαξιώσουμε την εκπαίδευση των μελλοντικών γιατρών και ζητούμε από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της» τονίζει η Ιατρική στην απόφασή της, που κοινοποιείται στο υπουργεία Παιδείας και Υγείας και στη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

«Επιμένουμε στην άμεση ενίσχυση του τμήματος Ιατρικής με μόνιμο διδακτικό προσωπικό καθώς και με διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Κρίνουμε απαραίτητο τον επαρκή επαναλαμβανόμενο προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό φοιτητών και προσωπικού. Θεωρούμε ζωτικής σημασίας την οικονομική ενίσχυση για την ασφαλή υλοποίηση του εκπαιδευτικού μας έργου», καταλήγει.

Στο μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν κινητοποίηση στην πρυτανεία, τέσσερις φοιτητικοί σύλλογοι, Ιατρικής, Φυσικού, ΒΕΤ και Ιστορικού-Αρχαιολογικού, λέγοντας  μεταξύ άλλων ότι «θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί έγκαιρα μέτρα με σκοπό τα πανεπιστήμια να ανοίξουν και να λειτουργήσουν κανονικά, με όλες τις προϋποθέσεις ώστε να μην εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία των φοιτητών, των διδασκόντων και των υπόλοιπων εργαζομένων. Ήταν, όμως, απόφαση της κυβέρνησης, με την ανοχή της διοίκησης του Πανεπιστημίου να μη συμβεί κάτι τέτοιο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back