Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Προστατευόμενο τοπίο»… διά της τεθλασμένης

Εικόνα του άρθρου «Προστατευόμενο τοπίο»… διά της τεθλασμένης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2022, 11:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια σημαντική ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς στο συνέδριο του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Μπουραζάνι Κόνιτσας.

Ο κ. Αμυράς ανακοίνωσε λοιπόν την έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία η έκταση (πάνω από 200.000 στρέμματα) από το δυτικό όριο της προστατευόμενης περιοχής της  Βόρειας Πίνδου μέχρι τη συνοριακή γραμμή με την Αλβανία που περιλαμβάνει 40 χιλ. του ποταμού Σαραντάπορου, 20 χιλ. του ποταμού Αώου και 8 χιλ. του ποταμού Βοϊδομάτη  εντάσσεται στην κατηγορία του «Προστατευόμενου Τοπίου».

Την είδηση αυτή δεν την κάνει γνωστή ο κ. Αμυράς, αλλά η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων η οποία απέστειλε σχετικό δελτίο Τύπου με τίτλο «Ευχαριστήρια επιστολή στον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά». Ο κ. Αμυράς επέλεξε να ανακοινώσει το «προστατευόμενο τοπίο» διά της τεθλασμένης...

Η Ένωση Ξενοδόχων, στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η σχετική υπουργική απόφαση «είναι ο προπομπός της μελλοντικής ένταξης της περιοχής στην Προστατευόμενη Περιοχή της  Βόρειας Πίνδου ώστε τα δυτικά όρια αυτής να επικοινωνούν με το εθνικό πάρκο του Αώου ποταμού στην Αλβανία για να προχωρήσουμε στο μέλλον στη δημιουργία του διακρατικού Πάρκου στον Αώο ποταμό (Ελλάδα- Αλβανία) με τον κοινό τίτλο Wild River National Park, κοινού Γεωπάρκου με κοινό Branding (Αώος-Vjosa)».

Οι ξενοδόχοι αναφέρουν μάλιστα ότι βρίσκονταν σε εβδομαδιαία επικοινωνία με τους συνεργάτες του κ. Αμυρά και τους συνεργάτες του από τον Ιούνιο του 2022 για την υπόθεση αυτή. Δεν αναφέρουν βέβαια ότι η δημιουργία ενός διακρατικού πάρκου Αώου/Vjosa αποτέλεσε τον στόχο μιας διεθνούς συμμαχίας περιβαλλοντικών οργανώσεων (με τη συμμετοχή και ελληνικών οργανώσεων, όπως της medINA και της Πίνδος Περιβαλλοντική) εδώ και χρόνια. Η συμμαχία αυτή επιδίωκε μεταξύ άλλων την επέκταση της προστατευόμενης περιοχής του Αώου και στην υπόλοιπη περιοχή μέχρι τα σύνορα, ασκώντας πιέσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. 

Είναι γεγονός πάντως ότι οι ξενοδόχοι κατέβαλαν και αυτοί σημαντικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός διακρατικού πάρκου Αώου.

Κατά τα άλλα, οι ξενοδόχοι ευχαριστούν τον υφυπουργό «για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισε το αίτημά μας».

Σε αναμονή και των ανακοινώσεων από τον καθ' ύλην αρμόδιο, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος.


* Photo credit: Πηνελόπη Θωμαϊδη

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back